Akár 5 év börtönnel is büntethetik az állatmérgezést

2021. december 1.

Hírek

Súlyosabban büntetik a jövőben az állatok megmérgezését, szigorúbban lépnek fel a szaporítók ellen, és az állatviadalokon való részvétel is bűncselekménynek számít, miután az Országgyűlés tegnap elfogadta a fideszes képviselők által benyújtott, az állatok védelme érdekében szükséges egyes büntetőjogi tárgyú törvények módosítását. Az előterjesztést 168 igen szavazattal, egyhangúlag fogadta el a parlament.

Állatvédelem Magyarországon: Janakakisz Alexandra

2018. augusztus 14.

Hírek

Nem túl gyakran tárgyalt, de fontos téma, hogy egy társadalom hogyan viszonyul a körülötte lévő természeti közeghez, különös tekintettel a benne élő vad- és házi állatokhoz. Janakakisz Alexandrával a Zseton Állatvédő Egyesület elnökével az Új Egyenlőség főszerkesztője, Pogátsa Zoltán, beszélgetett vadászatról, állatvédelemről, törvényi háttérről és praktikus problémamegoldási lehetőségekről.

Ennyire fontos a Fidesznek az állatvédelem

2018. március 2.

Hírek

Zsigó Róbert államtitkár úgy egy éve büszkén jelentette be, hogy a kormány állatvédelmi feladatokra teljes 40 millió forintot különített el. Nagyjából ugyanekkor derült ki, hogy Orbán Viktor dolgozószobáját 4 milliárd (igen, 4000 millió) forintból alakítják majd ki.

Íme az ember négy legdurvább hétköznapi állatsága

2016. október 4.

Hírek

Október 4. az Állatok Világnapja. Az állattartás színvonala 2016-ban Magyarországon sokkal jobb, mint évekkel korábban. A környezettudatossághoz, a hobbicélú állatok és a gazdasági haszonállatok kapcsán is egyre több ismeretanyagot alkalmaz az ember. DE!

Összeverték az állatvédők a kutyáját megerőszakoló férfit

2016. augusztus 29.

Hírek

Nyilvánosan megszégyenítettek és az utcán megvertek állatvédők egy férfit Kínában, mert az illető a közösségi médiában dicsekedett azzal, hogy megerőszakolta a kutyáját. Kínában nincs állatvédelmi törvény, ami alapján a férfit felelősségre vonhatták volna.

Az állatkínzás budapesti ítélkezési gyakorlata

2016. április 29.

Hírek

A Fővárosi Törvényszék mai sajtótájékoztatóján összegezte az állatkínzás bűncselekményének fővárosi ítélkezési tapasztalatait, kitérve a 2013-ban életbe lépett szigorítás óta kiszabott büntetésekre.

Pontosítások láncos kutya ügyben

2016. január 10.

Hírek

2016. január 1-jétől tilos ebet tartósan kikötve tartani. A tartós kikötés tilalma nem egyenlő a láncon tartás abszolút tilalmával. Az, aki vét a rendelet ellen, nem követ el bűncselekményt, mivel az előírás nem esik a Btk. hatály alá.

Januártól tilos kutyát láncon tartani

2015. december 31.

Hírek

A 2012-ben szigorított állatvédelmi törvény 2016. január 1-étől életbe lépő rendelkezései szerint egyáltalán nem szabad tartósan láncon tartani a kutyákat. A tilalom elsősorban a tanyavilágban és a kistelepüléseken élő szegényeket érinti, akiknél a kutya nem hobbiállat, hanem a házőrző szerepét tölti be.

Chip hiányában büntetés a kutyásoknak

2012. december 29.

Hírek

Akár 40 ezer forintos pénzbírsággal is büntethetik a mikrochippel nem rendelkező, 4 hónaposnál idősebb kutyák gazdáit a január elsejétől életbe lépő, a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló kormányrendelet módosításának értelmében.

Szigorúbb lett az állattartási szabályzat

2012. augusztus 31.

Hírek

Augusztus 1-jétől tilos a kutyák fülének csonkítása, és farokkurtításra is csak az állat hét napos koráig van lehetőség. Szintén újdonság, hogy az eb-, macska- és görény- kölyköket nyolchetes korukig kötelező az anyjukkal tartani. Az Orpheus Állatvédő Egyesület tapasztalata az, hogy sokan kizsákmányoló módon tartják állataikat, gyakran elmarad az állatkínzók felelősségre vonása.