Európa iszaplerakója lettünk

2020. augusztus 23.

Hírek

Az ipari és lakossági szennyvízkezelés maradéka gyakorlatilag feldolgozhatatlan, a „kezelése” a politika közeli tulajdonosok számára mégis jó üzlet. A Greenpeace 2011 óta küzd az almásfüzitői vörösiszap-tárolóra települt „komposztálóval”, amely a valóságban leginkább különféle veszélyes hulladékok lerakójaként működik. A létesítmény két, egymással összefüggő jellemző miatt szálka a zöldek szemében: egyrészt a környezettudomány számára is meggyőző módon… Tovább »

Ezért likvidálta az Orbán-rezsim a környezetvédelmet

2020. június 25.

Hírek

Az egész világon összesen csak négy olyan ország van, amelynek nincs önálló környezetvédelmi minisztériuma: Szaúd-Arábia, Szomália, Tanzánia, Magyarország. Az Orbán-kormány kiiktatta a környezetvédelmet, hogy ne akadályozza a gazdasági fejlődést, ami maradt: hivatali ügyetlenkedés, káosz vagy korrupció.

Mészáros cégcsoportja kaszálhat az almásfüzitői mérgeken is

2020. május 1.

Hírek

Az almásfüzitői üzemet működtető TKV éveken át nem kapta meg az új környezetvédelmi engedélyét, de egy kiskapunak köszönhetően a korábbi engedély alapján tovább működhetett. Tavaly december végén váratlanul mégis meglett az új engedély, s épp ekkoriban terjedt el a hír, hogy Mészáros Lőrinc egyik cége is érdeklődik a hulladéküzem iránt. Be is kebelezte.

Azonnal zárják be az almásfüzitői veszélyeshulladék-tározót!

2016. május 13.

Hírek

Egy éve járt le az almásfüzitői veszélyeshulladék-tározó engedélye, de egy jogi kiskapunak köszönhetően tovább működhet. A Greenpeace tegnap egy demonstráció keretében a Legfőbb Ügyészséghez fordult, hogy megakadályozza a további veszélyeshulladék-szállítást Almásfüzitőre. Az érintett Tatai Környezetvédelmi Zrt. visszautasítja a Greenpeace Magyarország vádjait.

Érvényes engedély nélkül kezelik az almásfüzitői veszélyes hulladékot

2015. november 26.

Hírek

A Greenpeace felszólította az illetékes Kormányhivatalt, hogy tiltsa meg a Tatai Környezetvédelmi Zrt. (TKV) Almásfüzitőn végzett hulladékkezelési tevékenységét. A TKV a VII. számú vörösiszap-tározón kezel veszélyes hulladékot, de az évi akár 132 ezer tonnányi veszélyes hulladék fogadására vonatkozó engedélye 2015. április 22-én lejárt. A TKV szerint érvényes engedély alapján, a környezet számára hasznos munkát végeznek.

Aranybánya a vörösiszap depó

2015. november 22.

Hírek

Szinte korlátlan nyersanyagforrás lehet a vörösiszap, világszerte 60 gigantikus tározóban 3 billió tonnát tárolnak,és ez a mennyiség évente 150 millió tonnával nő. A vörösiszap feldolgozására ígéretes technológiákat dolgoztak ki, ezek bevezetése egyre sürgetőbb, de a végén megérheti, hiszen ritkaföldfémek, vas és bauxit is visszanyerhető ebből.

Lenullázott környezetvédelem

2015. szeptember 15.

Hírek

A függetlensége mellett a szakmaisága is megkérdőjeleződött a környezet- és természetvédelem területi szerveinek, mióta a korábban független hatóságként működő szervezetek integrálódtak a politikai irányítás alatt álló kormányhivatalokba. A hivatali osztályokká degradált, leépítéseken átesett egykori hatóságok a kormányzati akarat áttételeiként működnek, és akkor sem akadályozzák az állami ötletek megvalósulását, ha ezzel törvényt sértenek.

Jó pénzért pusztítják Magyarországot, és nem akarják abbahagyni

2015. augusztus 27.

Hírek

Az ország legnagyobb volumenű környezetkárosításának vethet véget, és egyben egy hasonlóan példátlan mértékű környezeti kárelhárítási folyamat kezdete lehet a hazai zöldhatóság határozata, amely nem járult hozzá az Almásfüzitőn veszélyes hulladékok kezelését végző cég környezethasználati engedélyének meghosszabbításához. Illés Zoltán volt környezetügyi államtitkár korábban tízmilliárdos nagyságrendűre becsülte a várható költségeket.

Végre megszűnhet a méregkeverés az almásfüzitői vörösiszap-tározón

2015. augusztus 4.

Hírek

Elutasították első fokon az almásfüzitői vörösiszap-tározón hulladékhasznosítás címén „méregkeverést” végző cég működési engedélyének meghosszabbítását. Ez azért hatalmas siker, mert a Greenpeace 2011 óta kampányol azért, hogy a közvetlenül a Duna partján lévő, eleve szivárgó tározóra – mely a kolontári után az ország második legnagyobb vörösiszap-tározója – ne hordhassanak további veszélyes anyagokat. Almásfüzitő miatt az Európai… Tovább »

Fél évre megkapta a Bakonyi Erőmű Zrt. a környezethasználati engedélyt

2014. június 22.

Hírek

2012-ben ugyan még első fokon elutasította az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség (Győr) a Bakonyi Erőmű Almásfüzítőre tervezett létesítményének környezetvédelmi engedélykérelmét, most megkapta a 2 x 435 MW-os fejlesztésre az engedélyt, igaz, 6 hónapos próbaüzemet kötöttek ki.