Az Alpok zöldülése rossz hír

2022. június 3.

Hírek

Az űrből készült felvételeken látható, hogy jelentősen zöldebbé vált az Alpok hegyvonulata – állapították meg tanulmányukban osztrák és svájci tudósok. Az Alpok fahatár feletti területének 77 %-a zöldebb ma, mint 1984-ben.

Nem csak a Covid tesz be az alpoki síturizmusnak

2020. december 9.

Hírek

A klímaváltozás következtében eltűnhetnek a gleccserek a hegyláncról, ami egyrészt jelzi a tengerszint emelkedését, másrészt drámai hatással jár többek között az ivóvízforrásra és a vízenergiára is.

A nyaralás is más lesz az Alpokban

2020. július 3.

Hírek

A hegyek magasabban fekvő területeit is érinti a klímaváltozás. Ha nem változik az üvegházhatású gázok kibocsátása, a ma szélsőségesen forró nyarak az évszázad végére már normálisnak fognak számítani.

Hó és szélviharban is termelnek áramot az Alpok tetején

2020. január 7.

Hírek

A világ egyik legmagasabb tengerszint feletti vízfelszínére telepített napelemes erőműve még télen is akár 30%-kal képes növelni az egyenáramú (DC) áramtermelés hatásfokát. Az 1810 méter tengerszint feletti magasságban fekvő svájci mesterséges tó, a Lac des Toules felületére tervezett naperőmű a évente több mint 800 000 kWh villamos energiát állít elő, ami 220 otthon áramellátását biztosítja… Tovább »

Olaszországban lesz a világ első műanyagmentes síterepe

2019. november 16.

Hírek

Az alpesi gleccserek ugyanannyira szennyezettek apró műanyagrészecskékkel, mint az európai tengerek, ezért az észak-olaszországi Pejo-völgyben, Trentino megyében kialakítják a világ első műanyagmentes síterepét. Még a majonézes tasakokat is eltüntetik.

5 év alatt elolvadt Svájc gleccsereinek 10 %-a

2019. október 18.

Hírek

Újabb rekordokat döntött a gleccserek olvadása: idén a jégtömegük 2 százalékát vesztették el. Az előrejelzések szerint 2050-ig az összes kis gleccser eltűnhet Svájcban.

Megdöbbentő madártávlatból az Alpok gleccsereinek gyors olvadása

2019. október 4.

Hírek

Jacques-Olivier Travers francia solymász egy fehérfarkú rétisasra erősített fel kamerát, és ezzel mutatja meg az Alpok pusztuló gleccsereit. Szerinte ha az emberek egy madár szemén át látják a világot, az segít meggyőzni őket a madarak és azok természetes élőhelye megóvásának fontosságáról is.