Százkilós szemétkupac egy ámbráscet gyomrában

2019. december 2.

Hírek

Halászhálók, kötelek, csomagolóanyagok, táskák és műanyag poharak kerültek elő a Skóciához tartozó Harris szigetnél partra sodródott bálna gyomrából. Azt egyelőre nem tudni, a hulladékok okozták-e a pusztulását.

Vagyont ér az ámbráscet hányadéka

2017. szeptember 30.

Hírek

Mivel igen ritka a cethányadék, az illatszeripar kénytelen nagyrészt szintetikusan előállítani az ámbrát. Akár 100 ezer eurót is érhet az a rossz szagú, viaszszerű anyag, melybe Mallorca keleti részén, Porto Cristo tengerpartján botlott két férfi.

Nyakukon maradhat a döglött bálna

2014. május 6.

Hírek

Interneten bocsátotta árverésre egy partra vetődött ámbráscet tetemét egy kanadai halászfalu, mivel nincsenek megfelelő eszközeik a test eltávolítására. Az eBay azonban leállította az árverést, mert szabályzatuk szerint oldalukon mind az élő, mind a halott állatok árusítása tilos.

Bálnahányadék helyett fenyőgyanta

2012. április 9.

Hírek

Az ámbráscetek által a bélfal védelmére kiválasztott szürke, néha feketés, viaszos állagú illatos ámbra évszázadok óta a parfümgyártás alapanyaga, mivel megakadályozza az illatok felbomlását. Rövidesen balzsamfenyő-kivonat válthatja ki a luxusparfümök gyártásában a bálnák belében keletkező ámbrát.

Tovább pusztulnak az ámbráscetek

2011. július 15.

Hírek

Továbbra is nyugtalanítja a kutatókat az ámbrás cetek tömeges pusztulása, ugyanis nem sikerült megtalálni az állatok elhullásának az okát.