A klímaváltozás a velencei Szent Márk székesegyházat is tönkreteszi

2019. november 20.

Hírek

A világhírű velencei Szent Márk-székesegyház egyes elemeiben végzetes károkat okozott a sós tengervíz. A tengerár súlyos károkat okozott a város egyik jelképének számító Szent Márk-székesegyház mozaikpadlójában: az épület bal oldalán, a bejárat közelében a 13. századi, stilizált pávát ábrázoló mozaik kockái kiestek – idézte az Il Gazzettino Carlo Alberto Tesserint, a műemléket fenntartó szervezet vezetőjét.

Az Amazonason egyre több a súlyos áradás

2019. január 11.

Hírek

Egyre gyakoribbak a helybeliek megélhetését és egészségét veszélyeztető katasztrofális áradások az Amazonas folyón a klímaváltozás következtében. Míg az elmúlt száz év első felében húszévente fordultak elő, az utóbbi időszakban már négyévente – figyelmeztettek a jelenséget vizsgáló tudósok.

Lehetetlen lesz biztosítást kötni a klímaváltozás miatt sok helyen

2018. október 6.

Hírek

A globális klímaváltozás hatásai nehezen előrejelezhetőek, a jelenség jóval komplexebb annál, hogy melegebb lesz a hőmérséklet és emelkedni fog a tengerszint. A várhatóan egyre szélsőségesebb időjárás miatt drasztikus társadalmi változásokra lehet számítani, az élelmiszerellátás akadozásától a tömeges migrációig- és ez kihat a biztosítási piacra is.

A klímaváltozás eltolta az európai áradásokat

2017. augusztus 12.

Hírek

Egy új tanulmány szerint a klímaváltozásnak jelentős hatása volt az európai áradásokra az elmúlt 50 évben. Kelet-Angliához hasonlóan számos területen már 15 nappal előbb bekövetkeznek az áradások, mint fél évszázaddal ezelőtt. Azonban ezek a változások nem mindenhol egyformák.

Árad a Mississippi

2016. január 3.

Hírek

Illinois és Missouri államokban egyre nagyobb területeket áraszt el az eddig tucatnyi gátat átszakító, megáradt Mississippi.

Jól bekavar az El Nino

2015. december 28.

Hírek

Tovább pusztítanak az erdőtüzek Spanyolországban. 150 ezren menekülnek Dél-Amerikában az áradások elől.

Ismét jönnek a tiszai szeméthegyek

2015. november 22.

Hírek

Kárpátalján már komoly gondot okoznak az esőzések miatt megindult áradások elsősorban a Tisza és mellékfolyói felső szakaszain. A megáradt víz rengeteg szemetet sodor a magyar határ felé.

Több tízezer hektár erdő víz alatt

2013. június 12.

Hírek

Több mint 22 ezer hektár állami erdőt öntött el a Duna az elmúlt napokban. Az erdőgazdaságok 1500 fővel és 100 munkagéppel vesznek részt a védekezésben.

Víz alatt a Veránka-sziget

2013. június 12.

Hírek

Átszakadt a gát ma a Duna Baja feletti szakaszán fekvő, Gemenchez tartozó Veránka-szigeten, a víz elárasztott csaknem 200 hektárt – mondta Sipos Sándor, a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. erdőgazdálkodási és műszaki igazgatója. Az ár lakott területet nem veszélyeztet.

Úszva Velencében

2012. november 13.

Hírek

A rendkívül heves esőzések vészhelyzetet teremtettek Olaszország északi és középső vidékein. Víz alatt van Velence városának nagy része is, ahol százötven év óta nem volt ennyire magas a vízállás.