A visszaesett áramfogyasztás miatt hetek óta fékezgetik Paksot

2023. január 14.

Hírek

A szokatlanul enyhe tél és talán a tudatosabb fogyasztói magatartás miatt nemcsak a gázból, de az elektromos áramból is kevesebb fogy a megszokottnál. Annyira, hogy az elmúlt hetekben legalább tucatnyi alkalommal fogták vissza a paksi blokkok teljesítményét. De vajon miért pont Paksot fékezgetik?

A legrosszabbkor állt fejre Paks

2021. december 15.

Hírek

Múlt hét péntek óta csupán félgőzzel üzemel a paksi atomerőmű, miután a négy reaktorblokkból kettőt is teljes egészében ki kellett venni a hálózatra termelés alól. Az egyik blokk 2 hónapja áll nagyjavítás alatt, a másik – bár csak múlt péntek óta – de éppen aznap esett ki a termelésből, amikor ismét megdőlt az országos áramfogyasztási… Tovább »

Évről évre nő a légkondicionálók energiafogyasztása

2021. június 25.

Hírek

A MEKH adatai szerint a hűtési célú villamosenergia-felhasználás folyamatosan emelkedik, 5 év alatt több mint duplájára nőtt. A légkondicionálókat okosan használva áramot és pénzt takaríthatunk meg, emellett a környezetet is óvjuk. Fontos, hogy a kinti és benti hőmérséklet közötti különbség legfeljebb 6-8°C legyen!

Energiahatékonysági Világnap: így lehetnek energiatudatosabbak a hazai vállalatok

2021. március 6.

Hírek

A mai, március 6-ai Energiahatékonysági Világnap már több mint két évtizedes múltra tekint vissza, megünnepléséről egy 1998-as ausztriai konferencián született döntés. Az energiahatékonyság azóta az EU célkitűzéseiben is fontos szerepet kapott, az uniós direktívák az energiafogyasztás csökkentésére vonatkozóan egyre ambiciózusabb célokat tűznek ki.

Takaréklángon a bécsi energiafogyasztás

2020. március 28.

Hírek

A kijárási tilalom, a távmunka és egyéb vírusellenes intézkedések az energiafelhasználásra is hatással vannak. A bécsiek fogyasztása húsz százalékkal csökkent és egy új napi rutin látszik kirajzolódni. A home office és az otthoni elektronikai berendezések megnövekedett használata miatt az egyes háztartások energiafogyasztása naponta harmadával nőtt.

Tegnap délután megdőlt a magyar áramfogyasztási rekord

2019. december 5.

Hírek

Új történelmi rekordot ért el Magyarország téli villamosenergia-fogyasztása tegnap a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. adatai szerint. A hideg idő miatti magasabb fűtési igényekkel és az ünnepi díszkivilágítással magyarázható, hogy csúcsterhelést kapott az áramellátó rendszer.

Csúcsot döntött a nyári áramfogyasztásunk

2017. október 3.

Hírek

Új történelmi rekordot ért el Magyarország nyári áramfogyasztása az idén; június és augusztus között a hosszú kánikula és a viharos időjárás sűrűn váltotta egymást, de az ország villamosenergia-ellátásbiztonsága zavartalan volt – közölte a Mavir Zrt.

Rekordot döntött a téli áramfogyasztásunk

2017. március 12.

Hírek

Rekordot döntött a téli áramfogyasztás a tartósan hideg időjárás miatt, de az ellátás végig zavartalan volt – közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.

Abszolút áramfelhasználási rekordot hozott a karácsonyi díszkivilágítás

2016. december 8.

Hírek

Abszolút áramfelhasználási rekordot döntött kedden Magyarország – közölte a Mavir Zrt. adatai alapján a Világgazdaság. A terhelés mértéke többször is túllépte a nap folyamán a 6700 megawattot. A mostani keresletben a több napja tartó hidegnek lehet szerepe, illetve közrejátszhatnak a karácsonyi díszkivilágítások is.