Már a Sajó hazai szakaszán is határérték feletti az arzénszennyezés

2022. június 7.

Hírek

Meghaladta a talajra vonatkozó határértéket a Sajó magyar szakaszán vett üledékminták arzéntartalma. A Greenpeace Magyarország május 25-én négy üledékmintát vett a folyóból Sajópüspöki térségében, a szlovák határtól pár száz méterre – a mintavétel eredményei kimutatták, hogy négyből két esetben volt magasabb a toxikus, rákkeltő arzén koncentrációja.

Akár a kínai nagy falat is felépíthetnénk az idei elektronikus hulladékainkból

2021. október 15.

Hírek

A mobiltelefonokon kívül pl. hűtőszekrények, vízforralók, tévék, elektronikus játékok és sporteszközök alkotják az e-hulladékot, mely évente kétmillió tonnával nő a világon. Az idén kidobott elektronikus eszközök tömege meghaladja az 57 millió tonnát, ami több, mint a kínai nagy falé.

Milyen az ivóvíz Magyarországon?

2019. április 29.

Hírek

Magyarországon évente több mint 60 ezer ivóvízmintából összesen közel 900 000 vizsgálatot végeznek. Ezek eredménye alapján a szolgáltatott ivóvíz minősége megfelel az európai átlagnak. Az elosztóhálózatban, különösen az épületek belső vízhálózatában előfordulhatnak olyan anyagok, amelyek a vízminőség romlását okozhatják. Vargha Márta biológus írása.

A francia vérszivattyú máig gyilkos, itt még a vadhús is ehetetlen

2018. december 30.

Hírek

Száz évvel az első világháború vége után még mindig használhatatlan Verdun környékének egy része: a francia állam által kijelölt tilalmi zónát a fel nem robbant lőszerek, és a földbe jutott mérgező vegyületek teszik élhetetlenné. Az eü. határérték akár tízezerszeresét (!) kitevő arzént rejt a föld, és hasonlóan magas a talaj nehézfémtartalma is.

Íme az ivóvíz tisztítási mutyi

2014. április 22.

Hírek

A sok totojázás után elkezdték szétosztani azt a több mint százmilliárd forint uniós pénzt, amit az ivóvízminőség javítására fordíthatunk. A nyertesek között ott van Mészáros Lőrinc, Orbán Viktor vejének üzlettársa és egy vidéki fideszes képviselő is.

Kettős (víz) mérce

2013. február 2.

Hírek

Havi 50 ezer forintba kerül egy víztisztító konténer üzemben tartása. Az állampolgár csak áll, nem érti, miért is kell nekünk a százmilliárdos beruházás, ha nem okoz komoly károsodást az arzénes víz, és miért kell még az önkormányzatok nyakába varrni azt a milliós éves költséget, amit az átmeneti megoldásokért kell fizetni? Az Unió ismét a mumus… Tovább »

Katonai segítség 123 település ivóvízellátásához

2012. december 25.

Hírek

A Magyar Honvédség segíti 123 település 340 ezer lakosának egészséges ivóvízzel való ellátását január elsejétől az év végéig, ezért a két ünnep között 250 katona települ át a feladatra kijelölt honvédségi objektumokba, hogy előkészítsék a szükséges technikai eszközöket.

A víztiszta igazság!

2012. november 20.

Helyszín: Budapest, Sas u. 25.

Sajtótájékoztatók

Tények és tévhitek az ivóvíz arzéntartalmáról és annak egészségügyi hatásáról. A Magyar Víziközmű Szövetség sajtónyilvános kerekasztal-beszélgetése.