Irtsd az atkát ahol éred, ezzel is a méhet véded!

2019. március 22.

Hírek

Egyre többet beszélünk a méheket veszélyeztető környezeti tényezőkről, főleg a peszticidekről és az éghajlati változásokról, melyek hatására már-már a kihalás fenyegeti ezeket a nélkülözhetetlen rovarokat. Van azonban egy „belső” ellenségük is, amely ellen nemsokára vegyszerek helyett már környezetbarát módszerrel harcolhatunk.

Méhek kezelésére szolgáló készítményt hívott vissza a Nébih

2019. január 24.

Hírek

Megtiltotta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a mézelő méhek varroa atka okozta fertőzésének kiegészítő kezelésre szolgáló, oxálsav tartalmú Oxxovar 5 százalékos oldat forgalmazását, felhasználását, és felhasználói szintig kivonta a terméket a piacról.

Halálos kór tizedeli a vombatokat

2018. április 18.

Hírek

Ausztrál tudósok úgy vélik, megtalálhatták a választ a csupaszorrú vombatpopulációt tizedelő halálos kórra: magas zsírtartalmú diétával szállnak harcba a szarkoptikus rüh ellen.

Emberre is veszélyes paraziták a láthatáron

2018. április 8.

Hírek

Kullancs, atka, férgek, bolha, szúnyogok… a legtöbb házi kedvenceinket veszélyeztető parazita az ember életét közvetlenül is megkeserítheti. Házi kedvenceink mellett egy séta után érdemes magunkat is átvizsgálni.

Így születnek a méhek

2015. november 29.

Hírek

Anand Varna profi fényképész egy timelapse videón szemléltette a méhek életének első 21 napját 60 másodpercbe sűrítve. Fantasztikus!

Im memoriam Mahunka Sándor

2013. január 4.

Hírek

Bár dicsérni jöhetnék, és nem temetni! Vásárhelyi Tamás emlékezik Mahunka Sándor akadémikusra, aki majd két évtizeden át volt a Magyar Természettudományi Múzeum tudományos főigazgató-helyettese.

Elhunyt Mahunka Sándor talajzoológus

2012. december 29.

Hírek

Életének 76. évében, 2012. december 24-én elhunyt Mahunka Sándor nemzetközi hírű talajzoológus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, Széchenyi-díjas kutató. Nevéhez fűződik többek között a magyarországi nemzeti parkok és a természetvédelmi területek zoológiai kutatásának megszervezése és irányítása.

Vérszívók és a mézelőgyilkos vírus

2012. június 8.

Hírek

Parazita atkák gyorsították fel a mézelő méhek pusztulásáért világszerte felelős vírus terjedését – közölték brit kutatók a Science tudományos magazin legfrissebb számában közzétett tanulmányukban.