Íme a világ legzöldebb és leghiábavalóbb atomerőműve

2019. augusztus 20.

Hírek

A magyar határtól mindössze 130 kilométerre, az ausztriai Zwentendorfban áll a világ legfurcsább atomerőműve. Mai áron egymilliárd euróba került, a napelemekből származó energiatermelése azonban éppen arra elég, hogy a talajvizet kipumpálják alóla. Cserébe kívül-belül bejárható, már ha épp nem rendeznek benne elektronikus zenei fesztivált. Beindítani viszont már akkor sem lehetne, ha akarnák.  Az index helyszíni… Tovább »

A kormány közvetve elismerte Paks 2 csúszását

2019. május 7.

Hírek

Valamikor az elmúlt hetekben, a nyilvánosság felé teljes mértékben elhallgatva letárgyalta Varga Mihály pénzügyminiszter a paksi atomerőmű bővítésére vonatkozó orosz hitel törlesztésének módosítását az orosz féllel – értesült kormányzati forrásból a Menedzsment Fórum. Az LMP szerint azonnal fel kell mondani a paksi szerződést!

Újabb 8 hónapot késhet a mohi atomerőmű

2019. április 18.

Hírek

Beigazolódott az ellenzék egy héttel ezelőtt megfogalmazott gyanúja: mára 
a Szlovák Villamos Művek is elismeri, hogy képtelen lesz 
az aktuális ütemtervben meghatározott időpontig átadni 
a mohi atomerőmű 3. blokkját, ráadásul az építkezés költségei is tovább nőnek.

2019-ben indulhat Paks 2 bebetonozása

2018. december 12.

Hírek

A Roszatom arra számít, hogy a Paks II. atomerőmű építésének kezdetét jelentő első betonöntés 2019-ben vagy 2020-ban történik meg.

Putyin Budapesten: Paks II nem foci

2017. augusztus 31.

Hírek

“Ez nem foci” – fordult oda kedélyesen Vlagyimir Putyin orosz elnök Orbán Viktorhoz a cselgáncs világbajnokság díszpáholyában. „Igyekszem tanulni” – tette hozzá a magyar miniszterelnök, a Kreml hétfői ízes beszámolója szerint. Nos, Paks II sem foci, és ebben is van bőven tanulnivalónk. Keveset tudtunk meg Paks II-ről Putyin látogatásakor, de azok jóindulattal is inkább csak… Tovább »

Paks 2-vel a putyini oligarchákat fizetjük

2016. június 2.

Hírek

Ha kicsit mögé nézünk a tervezett új paksi atomerőműnek, akkor az “évszázad üzlete” mögött két lépésben kirajzolódik az egész velejéig korrupt, Panamában offshorozó, EU-ból kitiltott orosz oligarcha hálózat, melynek a középpontjában, mint valami pók a hálójában, Vlagyimir Putyin ül. Minden pénz, amit az új blokkokra költünk, köztük a magyar adófizetők közpénze is, ennek a sötét… Tovább »

Az EU-nak nem kell az atom – csak Orbánnak

2015. szeptember 13.

Hírek

Egyetlen „sínen lévő” atomerőmű-építési projekt sem maradt az EU-ban, miután a brit Hinkley Point C építői bejelentették: bizonytalan ideig elhalasztják a beruházás elkezdését. Parkolópályán a nyugati atomprojektek.

Gondban a Roszatom – és Paks2?

2015. június 12.

Hírek

Nincs szükség Oroszországban az épülőfélben lévő új atomerőművekre, ezért elhalasztják a befejezésüket – ez a hivatalos magyarázat arra, miért tolják ki jelentősen az eleve sokéves késésben lévő nukleáris projektek befejezési határidejét. Független források szerint viszont a csúszás fő oka, hogy a paksi bővítésben is érdekelt Roszatomnak finanszírozási nehézségei vannak.

Feneketlen kút a paksi atomtemetés

2015. április 9.

Hírek

Akár az 1700 milliárd forintot (a paksi bővítési ár felét) is meghaladhatja annak az atomtemetőnek az építési költsége, amely az új reaktorok leszerelési hulladékának, illetve a kiégett fűtőelemeknek a végleges tárolására szolgál majd. Ez a tétel egyelőre nem szerepel a bővítés költségvetésében.

Egy éves a paksi atommutyi

2015. január 14.

Hírek

Ma egy éve kötötték meg az orosz-magyar megállapodást. Az azóta is javarészt titokban tartott szerződést mi mással ünnepelhetnénk meg, mint egy jó kis infografikával: hogyan építenek az oroszok atomerőművet?, és az elmúlt egy év eseményeit bemutató összeállítással.