A kormány nem készült fel a paksi erőmű lebontására

2020. augusztus 10.

Hírek

Az LMP azt állítja, hogy a kormány nem készült fel a jelenleg működő paksi atomerőmű reaktorainak leszerelésére és a nukleáris hulladékok végleges elhelyezésére. Az atomenergia nem zöld, nem biztonságos és nem olcsó, Paks2 nem lehet valódi, a gazdasági szempontból is megalapozott alternatíva, a bővítés elindítása súlyos felelőtlenség volt.

Svédországban végleg lekapcsoltak egy atomreaktort

2020. január 1.

Hírek

Svédország végleg lekapcsolta tegnap a Göteborgtól 60 kilométerre délre található Ringhals atomerőmű kettes számú, nyomottvizes reaktorát, amely már több mint 40 évet üzemelt – közölte a svéd TT hírügynökség.

Szivárgás és elöregedés – Paks1 kockázatai

2018. március 27.

Hírek

Az elmúlt években a Paksi Atomerőmű négy üzemelő blokkjának lejárt az eredetileg tervezett élettartama. Kiöregedett erőmű bezárása helyett a kormány a blokkok élettartamának további húsz évvel való meghosszabbítása mellett döntött. A lépés nyilvánvalóan veszélyeket hordoz magában, a kérdés, hogy az újraengedélyezés során mennyire tudták az erőmű élemedett korából származó problémákat kiküszöbölni.

Franciaország elhalasztja az atomerőművek bezárását

2017. november 9.

Hírek

Nicolas Hulot francia környezetvédelmi miniszter bejelentette, hogy Franciaország nem tudja a lakossági energiaellátásban 2025-ig 50 százalékra csökkenteni a nukleáris energia arányát, ahogy azt az energetikai átmenetről szóló törvény előírja.

A nukleáris reneszánsz haldoklik, de mi Paksolunk

2017. augusztus 1.

Hírek

Dél-Karolina államban két reaktor építését is leállítják, mert a költségek annyira megugrottak, hogy olcsóbb elengedni a 9 milliárd $ eddigi költséget, mint folytatni az építkezést. Végleg bezárják Spanyolország legrégebbi atomerőművét. Mindeközben pontosan a törésvonal fölé tervezték az új paksi blokkok alaplemezét.

Franciaország év végéig bezárná az atomreaktorok közel harmadát

2017. július 11.

Hírek

Franciaország 2017-ig bezárna mintegy 17-et a jelenleg működő 58 nukleáris reaktorából – jelentette be Nicolas Hulot környezetvédelmi miniszter, megfelelően az előző szocialista kormány azon ígéretének, hogy 2025-ig felére csökkentik az atomenergia arányát a lakossági energiaellátásban.

A svájciak nem kérnek atomenergiát

2017. május 22.

Hírek

Svájc megkérdezte állampolgárait, akarnak-e atomenergiát. Nem akarnak, úgyhogy többet nem lesz. Az Orbán gépezet a Paks2-ről szóló népszavazási kezdeményezéseket sorra elkaszálja, és azt állítja: a társadalom nem tud ilyen fontos kérdésben dönteni.

Kezdődik az atomerőmű-leszerelés Németországban

2017. február 15.

Hírek

A német EnBW Kernkraft GmbH energetikai társaság engedélyt kapott Baden-Württemberg tartomány környezetvédelmi minisztériumától a neckarwestheimi atomerőmű első blokkjának üzemen kívül helyezésére és leszerelésére.

Csernobil verte be az utolsó szöget a német atom koporsójába

2016. április 30.

Hírek

A gőzerővel zajló német Energiewende a közhiedelemmel ellentétben nem egy újkeletű hóbort. Németországban már a hetvenes években elindult a gondolkodás arról, hogy ki kéne szállni az atomenergiából. Az ex NDK-ban a greifswald-i szovjet típusú erőművet 1990-ben leállították – úgy, hogy az utolsó blokk éppen akkor épült fel, tehát egy percet sem üzemelt. A leszerelés azóta… Tovább »