Történelmi mélypontig apadhat a Duna

2023. október 20.

Hírek

Miközben Orbán Viktor a napokban óriási vízbőségről hadovált a parlamentben, a Duna vízállása hamarosan elérheti a történelmi mélypontot: Magyarországi szakasza jelentős részén már csak néhány centivel tartózkodik a valaha mért legalacsonyabb érték felett, a következő napokban pedig számos mérési ponton e szint alá süllyedhet, aminek következményeivel számolni kell.

Orbán francia atomblöffje

2023. szeptember 13.

Hírek

Orosz helyett francia üzemanyaggal is működhet Paks – a kormányfő állítólag erről is beszélt a zárkörű kötcsei találkozón a legközvetlenebb politikai szövetségeseinek. Még nem létező nukleáris üzemanyagot választ a kormány, így az orosz függés tovább marad fenn Pakson. Pávatánc Putyin gazdának és az EU-nak.

Szlovákia többé már nem függ az orosz nukleáris üzemanyagtól

2023. augusztus 26.

Hírek

A Szlovák Villamosművek szerződést írt alá az amerikai Westinghouse-zal, amely alkalmassá tette az általa előállított nukleáris üzemanyagot a VVER típusú szovjet reaktorok számára is, amelyek több posztszocialista országban megtalálhatók, így például Magyarországon is.

Egy évet is csúszhat Paks II. résfalának megépítése

2023. augusztus 14.

Hírek

Október helyett csak 2024 októberére kell elkészülni a Paks II. projekthez szükséges résfal építésével, miután az Országos Atomenergia Hivatal meghosszabbította a kapcsolódó engedély hatályát – értesült a Világgazdaság.

Szerződésmódosítás: Moszkva egyoldalúan felfüggesztheti Paks2 finanszírozását

2023. július 23.

Hírek

Oroszország gyakorlatilag bármikor felfüggesztheti a paksi bővítéshez nyújtott hitelt a szankciókra hivatkozva, a feltételek nagyon rugalmasak. A hitelmegállapodás nem szabályozza részletesen, mi következne ezután, és milyen jogai lennének a magyar félnek. Újdonság, hogy Moszkva egy Oroszországban tartott magyar bankszámláról is leemelhet pénzeket.

Atomerőművek építés alatt – 2023

2023. július 20.

Hírek

3. alkalommal jelentette meg az Energiaklub az “Atomerőművek építés alatt” című éves jelentését. E kiadás a világszerte építés alatt álló atomerőművek 2023. júniusi helyzetét mutatja be.