Leleplező film készült a csernobili katasztrófáról

2022. június 27.

Hírek

A csernobili atomerőmű katasztrófája intő jelként szolgál a történelem számára, miszerint nem lehet feláldozni az igen szigorú szabályokat a nemzet dicsőségének oltárán. A Szovjetunió azt a látszatot keltette, mintha képtelenek lennének a hibázásra, ám Csernobilban pont az ellenkezője bizonyosodott be. Az HBO legújabb filmje a tragédiáról soha nem látott felvételeket mutat be, illetve az érintettek… Tovább »

A fukusimai atomkatasztrófa kármentesítését bírálják

2019. március 11.

Hírek

A nyolc éve történt fukusimai atomkatasztrófa kármentesítését bírálják helyi lakosok és szakértők. A Greenpeace szerint nem kapnak elegendő védelmet azok, akik a radioaktív szennyezés felszámolásán dolgoznak. Erre az ENSZ is figyelmeztette 2018-ban a japán kormányt.

31 évvel Csernobil után

2017. április 26.

Hírek

31 évvel ezelőtt volt a csernobili atomkatasztrófa. Az akkori és és a sugárzás miatt azóta elhunyt áldozatokra emlékeztek az ukrán fővárosban Kijevben a Csernobil Hősei emlékműnél.

Csernobil figyelmeztetése

2016. április 26.

Hírek

A mai Ukrajna területén működő csernobili atomerőmű négyes blokkja 1986. április 26-án hajnalban felrobbant. A kiszabaduló fűtőanyag részecskéi szinte egész Európát beterítették. Az atomkatasztrófa évfordulóin újból megpróbáljuk átgondolni a megmagyarázhatatlant, megérteni a felfoghatatlant.

A japánok durván ráfizetnek Fukusimára

2016. március 6.

Hírek

A fukusimai atomerőmű katasztrófa arra figyelmezteti a nukleáris beruházást folytató országokat, hogy egy súlyos baleset teljes társadalmi és pénzügyi összeomlással járhat. Japán hajszál híján megsemmisült öt évvel ezelőtt, az adófizetőknek körülbelül egyévi magyar GDP-nek megfelelő összegébe került eddig a kárelhárítás, és nagyon messze van még a vége.

Újraindult a második japán reaktor

2015. október 15.

Hírek

Újraindították a szendai atomerőmű második blokkját is ma, így Japánban jelenleg már két atomreaktor üzemel a 2011-es fukusimai atomkatasztrófa után leállított 43 üzemképes reaktor közül.

Az atom, mint biztonságos és tiszta energia? Felejtsük már el!

2014. február 6.

Hírek

Szabad-e atomerőművekben gondolkodni, ha nem a jelen hasznát, hanem a jövő nemzedék érdekeit nézzük? A Fidesz-KDNP a Jobbik-frakció támogatásával a parlamentben ma jóváhagyta a paksi atomerőmű bővítéséről Oroszországgal kötött megállapodást. Lassan 3 éve történt a fukusimai katasztrófa. Összeszedtük a legnagyobb atombaleseteket. Ajánlott olvasmány gombnyomogató politikusoknak.

Újabb szivárgás Fukusimában

2013. december 22.

Hírek

Bár a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint jelentős előrelépések történtek, a hétvégén újabb jelentős mennyiségű sugárszennyezett víz folyt ki a 2011-ben megsérült fukusimai atomerőmű területéről. A japán kormány közben felmérte a kárigényeket, amelyek tízezer milliárd forint fölé emelkedtek.

Fukusimában a kormány irányít

2013. augusztus 26.

Hírek

Az egyre súlyosabb radioaktív szivárgások miatt a japán kormány átveszi az irányítást a két éve balesetet szenvedett Fukusima-1 erőmű helyreállítási munkái felett, és ehhez kész a katasztrófákra elkülönített költségvetési keretből is áldozni.