48 új pókfajt fedeztek fel Ausztráliában

2023. november 24.

Hírek

A tudomány számára jó, a pókoktól irtózó emberek számára azonban rémálomszerű az az új tanulmány, mely 48 újonnan felfedezett pókfajt ír le Ausztráliában, melyek mindegyike a dajkapókok (Miturgidae) családjába tartozik.

Az ausztrál borászoknak is kihívás a klímaváltozás

2023. május 1.

Hírek

A dél-ausztráliai Riverland a világ egyik legszárazabb, legmelegebb borvidéke, ahol egész évben összesen 90 milliméternyi csapadék hullott – pl. Magyarország legszárazabb vidékein 1991-2020 között is meghaladta az 500 millimétert az évi átlagos csapadékmennyiség. A 90 mm tizede volt csak a normálisnak.

Letartóztattak 50 klímaaktivistát Ausztráliában

2023. április 17.

Hírek

Ötven éghajlatvédelmi aktivistát vádoltak meg jogellenes tiltakozással Ausztrália legnagyobb szénkiviteli kikötője közelében tegnap, miután a tiltakozók felmásztak egy szenet szállító vonatszerelvényre.

Mindent elborít a mikroműanyag

2022. május 28.

Hírek

Gumiabroncs, építőanyag, kozmetikum és csomagolóanyag szemcsék szennyezik vizeinket. A világ óceánjainak műanyagszennyezését elemezték ausztrál tudósok, és azt fedezték fel, hogy még a civilizációtól legtávolabbi zugokban is megtalálhatók a mikroszemcsék.

Lepofozta a golfozót egy kenguru

2022. április 30.

Hírek

Kengurutámadás miatt került kórházba egy golfozó tagnap Ausztráliában. A kontinensen mintegy 50 millió kenguru él, és gyakran előfordul, hogy golfpályákra is bemennek.

Halomra pusztítják Ausztrália macskái az őshonos állatokat

2022. március 20.

Hírek

Egy új vizsgálat alapján a vadon élő macskák és rókák évente 2,6 milliárd állatot pusztítanak el Ausztráliában. A megölt állatok között 1,43 milliárd emlős, 697 millió hüllő és 510 millió madár van. A kutatók úgy vélik, alaposabb ellenőrzésre van szükség, és jobban kell vigyázni Ausztrália őshonos fajaira.