Mindent elborít a mikroműanyag

2022. május 28.

Hírek

Gumiabroncs, építőanyag, kozmetikum és csomagolóanyag szemcsék szennyezik vizeinket. A világ óceánjainak műanyagszennyezését elemezték ausztrál tudósok, és azt fedezték fel, hogy még a civilizációtól legtávolabbi zugokban is megtalálhatók a mikroszemcsék.

Lepofozta a golfozót egy kenguru

2022. április 30.

Hírek

Kengurutámadás miatt került kórházba egy golfozó tagnap Ausztráliában. A kontinensen mintegy 50 millió kenguru él, és gyakran előfordul, hogy golfpályákra is bemennek.

Halomra pusztítják Ausztrália macskái az őshonos állatokat

2022. március 20.

Hírek

Egy új vizsgálat alapján a vadon élő macskák és rókák évente 2,6 milliárd állatot pusztítanak el Ausztráliában. A megölt állatok között 1,43 milliárd emlős, 697 millió hüllő és 510 millió madár van. A kutatók úgy vélik, alaposabb ellenőrzésre van szükség, és jobban kell vigyázni Ausztrália őshonos fajaira.

Hivatalosan is veszélyeztetett lett Ausztráliában a koala

2022. február 14.

Hírek

Az ausztrál kormány hivatalosan is veszélyeztetettnek nyilvánította a koalát, miután csökkent az egyedszáma az élőhelyét visszaszorító földirtások és katasztrofális bozóttüzek miatt. 3 év alatt 30 %-kal csökkent Ausztrália koalapopulációja.

Ausztrál energiadaruk a napenergia szolgálatában

2021. december 23.

Hírek

Téved, aki azt hiszi, hogy az energiatárolás technológiai innovációja megállt az akkumulátortechnológiánál és a zöldhidrogén projekteknél. Ausztráliában 35 tonnás betontömböket emelget majd egy gigantikus daru, és ebből áram lesz.

Szokatlan állatvédelem: macskát csak pórázon

2021. november 28.

Hírek

Érdekes lépésre készül az ausztrál Perth területén található egyik kisváros: kijárási korlátozást vezetnek be a macskákra. A kontinensen a háztartások negyedében összesen 3,8 millió házimacskát tartanak. Egy macska évente átlag 110 őshonos állattal – 40 hüllővel, 38 madárral és 32 emlőssel – végez.

Lesújtó a Nagy-korallzátony állapota

2021. november 6.

Hírek

A James Cook Egyetem új vizsgálata alapján a korallfehéredés 1998-as első jelentkezése óta csupán a Nagy-korallzátony 2 százalékát nem sújtotta a folyamat. A korallok legalább 80 %-át viszont 2016 óta legalább egyszer súlyosan érintette a fehéredés. Ennek oka elsősorban az óceánok felmelegedése.