Ausztrál energiadaruk a napenergia szolgálatában

2021. december 23.

Hírek

Téved, aki azt hiszi, hogy az energiatárolás technológiai innovációja megállt az akkumulátortechnológiánál és a zöldhidrogén projekteknél. Ausztráliában 35 tonnás betontömböket emelget majd egy gigantikus daru, és ebből áram lesz.

Szokatlan állatvédelem: macskát csak pórázon

2021. november 28.

Hírek

Érdekes lépésre készül az ausztrál Perth területén található egyik kisváros: kijárási korlátozást vezetnek be a macskákra. A kontinensen a háztartások negyedében összesen 3,8 millió házimacskát tartanak. Egy macska évente átlag 110 őshonos állattal – 40 hüllővel, 38 madárral és 32 emlőssel – végez.

Lesújtó a Nagy-korallzátony állapota

2021. november 6.

Hírek

A James Cook Egyetem új vizsgálata alapján a korallfehéredés 1998-as első jelentkezése óta csupán a Nagy-korallzátony 2 százalékát nem sújtotta a folyamat. A korallok legalább 80 %-át viszont 2016 óta legalább egyszer súlyosan érintette a fehéredés. Ennek oka elsősorban az óceánok felmelegedése.

Ausztrália tengerpartjai is úsznak a műanyagban

2021. október 23.

Hírek

Az ausztrál strandokon talált szemét több mint 80 százalékát műanyag hulladék teszi ki – mutatott rá egy tanulmány, amely a déli félteke egyik legnagyobb tengerihulladék-adatbázisának elemzésén alapult.

Klamídia ellen oltják a koalákat Ausztráliában

2021. október 17.

Hírek

Az emberek körében is gyakori bakteriális fertőző betegség elterjedt a koalák körében is, egyes populációkban az állatok felét érinti. A vakcinát eddig nyolc kisebb kísérletben összesen 200 koalán próbálták ki, fogságban és vadon élőkön egyaránt, a mostani oltás az első nagy létszámú kísérlet.

Megmenekülhet az ausztrál sávos bandikut

2021. szeptember 17.

Hírek

30 évnyi fajmentési intézkedésnek köszönhetően az ausztrál sávos bandikutok száma 150-ről 1500-ra emelkedett, ami azt jelenti, hogy a rágcsálók hivatalosan már nem vadonban kihaltnak, hanem veszélyeztetettnek számítanak.

Így őrizte meg a cellulóz a tasmán tigrist

2021. szeptember 9.

Hírek

A 80 másodperces, színezett filmet a kihalt fajok ausztrál emléknapján mutatták be, amelyet a 85 éve elpusztult Benjamin emlékére minden évben szeptember 7-én tartanak. Benjamin volt a faj legutolsó ismert, fogságban élő példánya.

Meglepő az óriásvarangyok kannibalizmusa

2021. szeptember 7.

Hírek

Esélyük sem volt az ausztráliai óriásvarangyok újonnan kikelt ivadékainak a legveszélyesebb ragadozóik, saját, ebihal méretű fajtársaik ellen. Egészen eddig – egy új kutatás ugyanis megmutatta, hogy az újoncok alkalmazkodtak a kannibál ebihalakhoz, s védekezni kezdtek ellenük.