Alacsony hatékonyság, összeszerelő-üzem – a magyar autógyártásnak továbbra sincs presztízse

2023. szeptember 24.

Hírek

A globális autópiac éppen olyan irányt vesz, mint 15 éve az okostelefonoké. Ez annak is köszönhető, hogy Európában kevés a mérnök, a legjobbakat pedig Ázsiában fizetik meg. Ázsia előretörése megállíthatatlan az autóiparban, és ennek évtizedeken átnyúló hatása lesz. Így lehetne összefoglalni a 61. Közgazdász-vándorgyűlés pénteki beszélgetését.

Orbánék is ellenzik a károsanyag-kibocsátását csökkentő uniós kezdeményezést

2023. május 26.

Hírek

Magyarország is csatlakozott a járművek károsanyag-kibocsátását csökkentő uniós kezdeményezés ellenzőihez. Rajtunk kívül még 7 tagállam, pl. Franciaország és Olaszország is az ellenzők között van. Az Euro 7 nevű kezdeményezés 2025-től szigorítaná a járművek szennyezőanyag-kibocsátási határértékeit, a 8 uniós tagállam kormánya azonban úgy véli, ehelyett inkább a nulla károsanyag-kibocsátású járművek fejlesztésébe kellene már befektetni.

Felvillanyozódott autótrend

2023. április 26.

Hírek

Minden harmadik eladott új autó elektromos lesz 2030-ra az Egyesült Államokban. Ezzel párhuzamosan az olaj iránti kereslet mintegy 5 %-kal csökken 2030-ra.

Keményen lobbizik a német autóipar

2023. március 3.

Hírek

Németország kérésére az Európai Unió Tanácsa elhalasztotta az új gyártmányú benzin- vagy dízelmotoros autók értékesítésének 2035-től való betiltásáról szóló végszavazást − tájékoztatott ma az uniós tanács elnökségét januártól fél éven át betöltő Svédország illetékes diplomatája.

Több száz millió kocsival túllövik a klímacélokat.

2022. november 10.

Hírek

A jelenlegi autóipari tervezés nincs összhangban a 1,5 Celsius-fokos klímacéllal, ennek pedig az lehet a vége, hogy az autógyárak több millió benzines és dízeles kocsit nem fognak tudni eladni, írja a Greenpeace egy friss elemzése. A vizsgált gyártók közül a Toyota végzett a legrosszabb helyen.

Hogyan hat a klímaváltozás a hazai cégekre?

2022. augusztus 17.

Hírek

Viszonylag kevés információ van arról, hogy a magyarországi cégek miként vélekednek a klímaváltozásról, illetve, hogy tesznek-e valamit az elkerülhetetlen hatások kivédésére. Az Európai Befektetési Bank (EIB) 2020-as felmérése szerint a magyar vállalatok az uniós átlag alatt foglalkoznak a környezeti problémákkal.

A szankciók miatt padlón az orosz autópiac

2022. június 9.

Hírek

Májusban összesen 24 268 új autót adtak el Oroszországban. Ez éves összehasonlításban 83,5 százalékos zuhanást mutat, vagyis az autópiacnak ez a szegmense gyakorlatilag leállt.