Nádpusztulás a Balaton partján

2023. október 27.

Hírek

A balatoni nádpusztulás okaira rávilágító, részletes szakmai anyagot követően elkészült a rövidebb és látványosabb videós változat, melyben Dr. Pomonyi Piroska ökológus szakmai érvei mellett megszólalnak a Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetsége tagjai, és Dr. Keresztes László Lóránt, a Parlament Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke is.

A kormánypártiak miatt nem került a Parlament elé a balatoni nádpusztulás megoldásáról szóló javaslat

2023. október 22.

Hírek

A Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetsége balatoni munkacsoportjának tagjai október 17-én a Parlament Fenntartható Fejlődés Bizottságának rendkívüli ülésén jártak, aminek első napirendi pontja a „Tájékoztató a balatoni nádasok romló állapotáról, a további nádpusztulás megelőzésének lehetőségeiről” volt. Az ülésen kivételesen kormánypárti meghívottak is jelen voltak, érdeklődést mutattak a téma iránt, és bár mindenki látszólag egyetértett… Tovább »

Kiderült, miért olyan sikeres a Balatonban az invazív kagyló

2023. szeptember 19.

Hírek

A Magyar Kutatási Hálózat Balatoni Limnológiai Kutatóintézetének munkatársai növekedési és testösszetétel-vizsgálatokkal igazolták, hogy a szénhidrát helyett a zsírraktározásra való átállás képessége lehet az oka az inváziós kvagga kagyló sikeres elterjedésének a Balaton táplálékszegény keleti medencéjében.

Egyre több helyen pusztul a balatoni nádas

2023. szeptember 8.

Hírek

A Nagy Tavak civiljei néhány hete Tihanyban, illetve Paloznak és Alsóörs környékén is észleltek már nagy kiterjedésű nádpusztulást, amiről azóta több online felületen olvashattunk beszámolót. Ökológus szakértőt kérdeztünk, aki műholdképek alapján azt válaszolta, hogy “a nádas víz felőli oldalán nagyon sokfelé egy sávban kiszáradás vagy hasonló tapasztalható. Pálköve-Balatonrendesnél, a Hajógyári-öbölben kiterjedtebb, a Szerdahelyi-öblöt pedig szinte… Tovább »

Hatalmas területen pusztul a balatoni nád

2023. szeptember 6.

Hírek

A Paloznak és Alsóörs közötti partszakaszon elkezdődött annak a Balatonnak a pusztulása, amit eddig ismertünk, szerettünk. Ma ezt még csak a közel másfél kilométer hosszúságban, 20 és 100 méter között változó szélességben pusztuló nád jelzi. A szakértők szerint a folyamat nem áll meg ezzel, egy új, a Balaton és az emberi használat szempontjából kedvezőtlenebb állapot… Tovább »

Közösen óvjuk meg a Balatont az Orbán kormány pusztítása ellen!

2023. július 30.

Hírek

Az egyre nagyobb nyomás alatt álló magyarországi tavak érdekképviseleti szervezeteit tömörítő Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetsége a június 23-25. között Székesfehérváron tartott Zöld Országos Találkozón jelentette be a Balaton vízpartjának védelme és rehabilitációja érdekében indított akcióját.