Japán fokozza a bálnagyilkolást

2018. december 20.

Hírek

Japán kilép a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságból (IWC), hogy három évtized után felújíthassa a kereskedelmi célú bálnavadászatot, közölték meg nem nevezett kormányzati források csütörtökön Tokióban. A kilépést formálisan a jövő héten jelentik be január 1-jei hatállyal, ami azt jelenti, hogy Japán fél év múlva kezdheti meg a kereskedelmi bálnavadászatot.

Cápastrand – háló helyett csapdák

2017. május 31.

Hírek

Eltávolítják a cápahálókat a turisták körében népszerű kelet-ausztráliai strandok egy részéről, hogy a bálnák és egyéb nagytestű tengeri állatok ne gabalyodjanak beléjük.

Ismét megtorpedózták a bálnarezervátumot

2016. október 25.

Hírek

Idén is kudarcba fulladt a kísérlet arra, hogy 20 millió négyzetkilométeres bálnarezervátumot hozzanak létre az Atlanti-óceán déli részén, miután az erre vonatkozó javaslat nem kapta meg ma a szükséges mennyiségű szavazatot a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságnak (IWC) a szlovéniai Portorozban zajló közgyűlésén.

Megmenekül a púpos bálna

2016. szeptember 7.

Hírek

Nem fenyegeti kihalás a hosszúszárnyú, más néven púpos bálna legtöbb populációját. Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) a világ 14 púposbálna-populációjából kilencet levette a veszélyeztetett fajok listájáról.

Miért karamboloznak a kék bálnák?

2015. május 9.

Hírek

Egy amerikai kutatás eredményei szerint az óceán legnagyobb állataiként a kék bálnák nem tettek szert védekező magatartásra. Az új információk magyarázatot nyújthatnak arra, miért védtelenek a közlekedési balesetekkel szemben.

Nem ölnek idén bálnákat a japánok

2015. január 7.

Hírek

Csak megfigyelési célból indulnak útnak a hajók, és nem ölnek állatot az idei bálnavadászati szezonban Japánban – ígérték ma Tokióban. A megfigyelők kihajóznak, de a vadászatra használt szigonyokat ezúttal nem viszik magukkal. Két hajó vesz részt a kutatói misszióban, március 28-ig azon fognak dolgozni, hogy szövetmintákat gyűjtsenek bálnáktól – közölte a japán kormány.

A kaliforniai kék bálnák túlélik

2014. szeptember 6.

Hírek

A kaliforniai kék bálnák populációja majdnem visszaállt a vadászat előtti mértékre. Egyelőre ez az egyetlen állomány, amely regenerálódott- írta az origo.

Részben betiltották a japán bálnavadászatot

2014. április 5.

Hírek

Rendkívülinek számító döntést hozott a héten a hágai Nemzetközi Bíróság: 12:4 arányban elítélte Japánt a tudományos célúnak beállított bálnavadászata miatt, és eltiltotta ennek folytatásától. A szigetország halászai az utóbbi 20 évben több ezer bálnát vadásztak le ilyen ürüggyel.

Műholdas bálnaszámlálás

2014. február 13.

Hírek

Egy új módszer segítségével az űrből képesek számolni a bálnákat a kutatók.