Eltűnt a Bicsérdi horgásztó is

2022. július 4.

Hírek

A klímaváltozás és a globális felmelegedés veszélyei egyre látványosabbá válnak hazánkban is, pl. a magyar patakokban drasztikusan csökken a víz mennyisége. Erről tanúskodik a Bicsérd központjában elhelyezkedő egykori tó is.

Gyöngybagoly rekord Baranyában

2020. december 21.

Hírek

Az enyhe tél kedvező volt a gyöngybaglyok számára. Elhullott példányokról az év első három hónapjában csak elvétve kaptak hírt a Magyar Madártani Egyesület szakemberei. Az állomány jó kondícióban vészelte át a telet, s részben ennek is köszönhető, hogy a szülőmadarak sok fiókát neveltek fel.

A békapusztulás ránk nézve is intő jel

2020. május 8.

Hírek

A sikondai tónál kifeszített mentőhálóban idén mindössze 165 béka akadt fenn. 2005 és 2010 között átlag hússzor ennyi békát vittek innen tóba a zöld aktivisták. Az orfűi tavak terelőhálóiban 670 békát találtak, pedig itt az ezredforduló utáni években a mentett egyedszám meghaladta a hatezret.

Új natúrpark alakult Magyarországon

2018. szeptember 16.

Hírek

A Kapos-hegyháti Natúrpark megalakulásával létrejött hazánk 12. natúrparkja. A Kapos folyó völgyére és a szomszédos dombvonulatokra felfűződő natúrpark kialakítását Dombóvár Város Önkormányzata szervezte és koordinálta.

Az LMP közlekedési szövetséget és tarifaközösséget hozna létre Baranya megyében

2018. július 09.

Helyszín: Pécs, Rákóczi út 73/c

Sajtótájékoztatók

Tisztelt Szerkesztőség, Kedves Kollégák! Értesítjük Önöket, hogy 2018. július 9-én, hétfőn 11:00 órakor Keresztes László Lóránt az LMP társelnöke és frakcióvezető-helyettese Az LMP közlekedési szövetséget és tarifaközösséget hozna létre Baranya megyében címmel tartja meg a sajtótájékoztatót az LMP pécsi irodájában

Világtalálkozó után: hogy áll itthon a fenntartható vízgazdálkodás?

2016. december 1.

Hírek

Tegnap zárult a Budapesti Víz Világtalálkozó. Miközben a globális előrejelzések szerint 15 éven belül 40%-os vízhiánnyal kell szembenéznünk, itthon a vízgazdálkodási rendszer alapvető iránya még mindig a folyóinkon érkező víz minél gyorsabb levezetése és a vízhiányos területeken az öntözésen alapuló gazdálkodás fejlesztése.

Vándorfüzike Pécsen

2016. november 5.

Hírek

Ritka madárvendég tisztelte meg Baranyát. A madarászok szerint a vándorfüzikének a mostani pécsi volt a második megyei megfigyelése.

Sugárzó baranyai titkolózás

2015. február 1.

Hírek

Városszerte kevéssé ismert, hogy Pécs közelében, Boda térségében kutatások folynak egy nagy aktivitású radioaktív hulladéktároló lehetséges helyszínének kijelölése kapcsán. Mindez egy rendkívül hosszadalmas, több évtizedes eljárás, ugyanakkor a pécsieknek meg kell adni a lehetőséget, hogy valamennyi információt megismerjenek, és még idejében véleményt nyilváníthassanak.

Baranyán keresztül terjednek a sakálok

2014. január 25.

Hírek

Tovább nőtt Baranya-megyében az aranysakálok száma, becslések szerint ma mintegy kétezer példány él Baranyában – ez a magyarországi állomány közel egyharmada.

Másfélmillió fecske szállodája

2013. október 4.

Hírek

A sumonyi madárgyűrűző tábor résztvevőinek szeptemberben nem mindennapi élményben volt részük: országos viszonylatban is egyedülálló fecskegyülekezésnek lehettek tanúi.