Klímavészhelyzet van – mit tegyen Budapest?

2020. november 4.

Hírek

Budapest első klíma közösségi gyűléseire két szeptemberi hétvégén került sor a Városházán, melynek az volt a célja, hogy a budapestiek véleménye, ötlete beépülhessen Budapest klímastratégiájába. Az 50 résztvevő által legnagyobb arányban támogatott 8 javaslatot a tegnapi záróeseményen mutatták be.

Kell-e foglalkoznunk a túlnépesedéssel, és ha igen, akkor miért nem?

2019. június 1.

Hírek

Hogy pontosan mennyi az az elég gyerek? Ez attól függ, hogy mit tekintünk a „teljes közösségnek”, a falunkat, az országot, vagy a földlakók összességét. És itt elérkeztünk az első erkölcsi dilemmához: miközben egyértelmű, hogy a Föld túlnépesedik, és ez már most is nagyon súlyos erőforrás-problémákat okoz, lehet, hogy a számunkra fontos közösségben (családban, faluban, országban)… Tovább »

Magyarság és klímaválság

2018. december 22.

Hírek

Mi Magyarországon csak minimálisan vagyunk befolyással az éghajlatváltozásra, de az éghajlatváltozás 100%-ban befolyásolja a jövőnket. Nem tudjuk megállítani a természeti folyamatokat, a politikai és gazdasági hatásokat sem. Mi is okozzuk. Te meg én.

Magyarok a klímaválságban

2018. február 4.

Hírek

Van egy Eurobarometer-kérdőív, ami arról szól, hogy a magyarok mit gondolnak a legfontosabb problémának ma Magyarországon és a világon. A magyarok 7%-szerint az egyik legnagyobb probléma a világon a klímaváltozás, de csak 4% gondolja, hogy idehaza is ez lenne az egyik legnagyobb gond. Mintha Magyarország egy külön kis bolygó lenne, külön éghajlattal.

Az éhezők diadala – az antizöld trampizmus

2016. november 10.

Hírek

Trump győzelmével egy újabb utolsó utáni esély tűnik elveszni az emberiség békés jövőjének megőrzésére. Ez a választás nem a klímaváltozásról szólt, hanem az éhező, bizonytalan tömegek lázadásáről az elit ellen. A klímaváltozás elleni harc hosszútávú és bonyolult ügy, azok szoktak foglalkozni vele, akiknek a havi rezsi kifizetése nem probléma.

A párizsi klímacsúcs különböző megközelítésekben

2016. március 10.

Helyszín: MTA Könyvtár és Információs Központ

Programok

Tisztelettel meghívjuk az MTA Könyvtár és Információs Központ Agora-programja és a Magyar Szociológia Társaság Holisztikus Ökológiai Szakosztályának rendezvényére. Előadást tart: Pásztor János ( az ENSZ-főtitkár klímaügyi tanácsadója): A párizsi klímacsúcs – egy döntő előrelépés Bart István (az Energiaklub társelnöke): Párizs és hazai klímapolitika: költészet és valóság Antal Z. László (az MTA TK Szociológia Intézet tudományos… Tovább »

COP21 Climate Justice

2015. december 8.

Hírek

“Climate Justice, climate justice”, skandálják a konferenciaközpont főutcáján az ENSZ által akkreditált zöld aktivisták, miközben egyre több delegált tolong mindenfelé. (Nekem épp most kellett átadnom a helyem egy nagy csapat szudáni kormánytisztviselőnek). Dr. Bart István jelenti Párizsból.

COP21 – Baljós árnyak

2015. december 4.

Hírek

A klímatárgyalások első hetének vége a megszokott forgatókönyv szerint zajlik: a kezdeti lelkesedés elillant, a tágyalások csigatempóval másznak előre, a résztvevők túl vannak a régi barátok viszontlátásának örömén, és kezdenek fáradni. Közben az idő is hidegre fordult, és jó néhányan megfáztak már, ami nem csoda, hiszen a fűtött épületek között a szabadban kell átjárni. Globális… Tovább »

COP21 – karbonlufi

2015. december 4.

Hírek

“Elmentem meghallgatni Al Gore-t, aki egy állócsillag a klímaszakma égboltján, a mi különbejáratú rocksztárunk. Szeretik, mert nagyon sokat tett azért, hogy ezt a témát bevigye az általános közgondolkodásba. Mindenki hálás neki, mert olyan témákat hoz fel, amikről nála kevésbé híres embereknek nehéz beszélni anélkül, hogy ne tartsák álmodozónak, vagy futóbolondnak.” Dr. Bart István, az Energiaklub… Tovább »