Svájcban megtiltanák a mesterséges kártevőirtó szerek használatát

2021. június 8.

Hírek

Bhután kivételével a világ összes országában engedélyezik a mesterséges kártevőírtók használatát. Svájcban egy népi kezdeményezés aláírói azonban azt szeretnék, hogy tiltsák be ezek használatát, és hogy ne is engedjenek be az országba olyan mezőgazdasági termékeket, amelyeket ilyen anyagokkal kezeltek.

A magyar agrártárca a növényvédős multik bábja?

2020. december 27.

Hírek

Amit ma tett közzé Darvas Béla ökotoxikológia professzor, ékes bizonyítéka annak, hogy az egész környezetvédelmet irányító Agrártárca mennyire a vegyipari cégek irányítása alatt volt és jó eséllyel van is. Így nem volt túlzás, amikor azt érzékeltük, hogy tényleg csak legitimizálják velünk a környezetellenes multis nyomulást – írta a Greenpeace regionális vegyianyag szakértője.

Európa GMO-ostrom alatt

2015. március 1.

Hírek

A GM-növények globális elterjesztésében érdekelt profitéhes óriáscégek olyanok, mint a rossz vendég: kitessékelik őket az ajtón, visszajönnek az ablakon. Termékeik, a világban jelenleg forgalomban lévő génmódosított növények társadalmi hasznossága húsz éve nem látható, miközben akadályozzák az ökológiai gazdálkodási formák elterjedését, csökkentik a sokféleséget.

Törvénysértő az Amflora GM-burgonya uniós engedélye

2013. december 13.

Hírek

Mai ítéletében a luxembourgi Európai Bíróság – Magyarország és a hozzá csatlakozó országok keresetének helyt adva – megsemmisítette az Európai Bizottság azon határozatait, amelyekkel az Amflora nevű génmódosított burgonya ipari és termelési célú forgalmazását, illetve takarmányként történő felhasználását engedélyezte.

GMO-krumpli jogi csűrcsavar

2013. január 9.

Hírek

Elutasította az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) az Amflora nevű génkezelt burgonyafajta termesztési tilalmának magyar indoklását. Az EFSA semmisnek tekinti a hazai tiltást, és a hatósági állásfoglalás nyomán az Európai Bizottság elvben bármikor kötelezheti a magyar kormányt a korlátozás feloldására. Erre ugyanakkor a gyakorlatban kicsi az esély, mivel a fajtatulajdonos BASF tavaly közölte: kivonja az Amflorát… Tovább »

Lenyomta a GMO-t a biogazdálkodás

2012. február 7.

Hírek

A lakosság ellenállásának hatására a génmódosított növények termesztése Európában 2011-ben is a szántóföldi terület 0,1 %-a alatt maradt – derül ki a Föld Barátai Európa ma közzétett adataiból. Ezzel szemben az ökológiai gazdálkodásba bevont területek 3,7%-ot tesznek ki. Az adatok jól tükrözik azokat a bejelentéseket, hogy a géntechnológiai ipar kivonul Európa bizonyos részeiről.

A géntechnológiai óriás BASF kivonul Európából

2012. január 16.

Hírek

A génmódosított élelmiszerek európai kudarcának újabb bizonyítékaként értékeli a német BASF géntechnológiai óriáscég európai piacról történő kivonulását a Magyar Természetvédők Szövetsége.

GMO lobbi Budapesten

2011. november 20.

Hírek

A Magyarországon tiltott GMO, azaz a genetikailag módosított növényekre alapozott agrárgazdaság fontosságát hangsúlyozták kutatók Budapesten a Tudomány Világfóruma egy szekcióülésén.