A magyar agrártárca a növényvédős multik bábja?

2020. december 27.

Hírek

Amit ma tett közzé Darvas Béla ökotoxikológia professzor, ékes bizonyítéka annak, hogy az egész környezetvédelmet irányító Agrártárca mennyire a vegyipari cégek irányítása alatt volt és jó eséllyel van is. Így nem volt túlzás, amikor azt érzékeltük, hogy tényleg csak legitimizálják velünk a környezetellenes multis nyomulást – írta a Greenpeace regionális vegyianyag szakértője.

Európa GMO-ostrom alatt

2015. március 1.

Hírek

A GM-növények globális elterjesztésében érdekelt profitéhes óriáscégek olyanok, mint a rossz vendég: kitessékelik őket az ajtón, visszajönnek az ablakon. Termékeik, a világban jelenleg forgalomban lévő génmódosított növények társadalmi hasznossága húsz éve nem látható, miközben akadályozzák az ökológiai gazdálkodási formák elterjedését, csökkentik a sokféleséget.

Törvénysértő az Amflora GM-burgonya uniós engedélye

2013. december 13.

Hírek

Mai ítéletében a luxembourgi Európai Bíróság – Magyarország és a hozzá csatlakozó országok keresetének helyt adva – megsemmisítette az Európai Bizottság azon határozatait, amelyekkel az Amflora nevű génmódosított burgonya ipari és termelési célú forgalmazását, illetve takarmányként történő felhasználását engedélyezte.

GMO-krumpli jogi csűrcsavar

2013. január 9.

Hírek

Elutasította az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) az Amflora nevű génkezelt burgonyafajta termesztési tilalmának magyar indoklását. Az EFSA semmisnek tekinti a hazai tiltást, és a hatósági állásfoglalás nyomán az Európai Bizottság elvben bármikor kötelezheti a magyar kormányt a korlátozás feloldására. Erre ugyanakkor a gyakorlatban kicsi az esély, mivel a fajtatulajdonos BASF tavaly közölte: kivonja az Amflorát… Tovább »

Lenyomta a GMO-t a biogazdálkodás

2012. február 7.

Hírek

A lakosság ellenállásának hatására a génmódosított növények termesztése Európában 2011-ben is a szántóföldi terület 0,1 %-a alatt maradt – derül ki a Föld Barátai Európa ma közzétett adataiból. Ezzel szemben az ökológiai gazdálkodásba bevont területek 3,7%-ot tesznek ki. Az adatok jól tükrözik azokat a bejelentéseket, hogy a géntechnológiai ipar kivonul Európa bizonyos részeiről.

A géntechnológiai óriás BASF kivonul Európából

2012. január 16.

Hírek

A génmódosított élelmiszerek európai kudarcának újabb bizonyítékaként értékeli a német BASF géntechnológiai óriáscég európai piacról történő kivonulását a Magyar Természetvédők Szövetsége.

GMO lobbi Budapesten

2011. november 20.

Hírek

A Magyarországon tiltott GMO, azaz a genetikailag módosított növényekre alapozott agrárgazdaság fontosságát hangsúlyozták kutatók Budapesten a Tudomány Világfóruma egy szekcióülésén.