Fejjel a falnak – zsákutcába juthat a magyar napenergia-ipar

2020. november 11.

Hírek

A magyar megújuló energia piac szereplőit az október végén közzétett a METÁR-tender eredmények tartják lázban. Mint ismeretes, 2020 őszén több, mint ötszörös volt a túljelentkezés az ún. METÁR-tenderre, amit a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) ír ki megújuló energiaforrásból történő támogatott villamosenergia-termelésre.

Finanszírozott kihalás: ezek a leggyilkosabb bankok

2020. november 1.

Hírek

Csak most kezd ismerkedni a bankvilág a biodiverzitás csökkentésének megállítására tett erőfeszítések jelentőségével. A fajok kihalásához leginkább hozzájáruló 10 globális nagybank friss listáján 4 amerikai, 3 japán, 2 brit és 1 francia bank található.

Láthatáron a magyar zöld kötvény

2020. május 30.

Hírek

Hamarosan sor kerülhet Magyarország első zöld kötvény-kibocsátására, ha megfelelő lesz az ötlet fogadtatása a befektetők részéről. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) elkezdte szervezni a találkozókat egy lehetséges kibocsátás előtt, ha ráharap a piac, akkor nagyon hamar le lehet bonyolítani egy ilyen kibocsátást. De mitől lesz zöld egy kötvény? Mivel jár ez az újítás?

Norvégia billió dollárt fektet a fenntarthatóságba

2018. szeptember 7.

Hírek

A bolygó legnagyobb befektetési alapja foglalt ezzel állást a környezetbarát megoldások és a fenntartható fejlődés mellett. Norvégia az ezer milliárd dolláros – átszámítva nagyjából 280 billió forintos – vagyonalapja mostantól sokkal szigorúbb fenntarthatósági szempontok szerint dönt majd arról, mely cégekbe fektessen be.

Tiszta technológiába fektetnek az olajmultik

2018. február 9.

Hírek

Rekord szintre ugrott 2017-ben az olaj- és gázipari vállalatok befektetése induló vállalkozásokba. A legtöbb ügylet tiszta technológiai cégekre született. A legaktívabbak a Chevron, a BP, a Total, a Shell és az Aramco voltak az elmúlt 10 évben.

Lejtmenetben a megújulók

2017. május 10.

Hírek

Bár a 2015-ben megkötött párizsi klímaegyezmény alapján a világban mindenkinek éppen ezerrel kellene telepítenie a szélkerekeket és napkollektorokat, a piaci adatok alapján ez egyáltalán nem így van. Ezzel szemben startolt a Gemini projekt – a hollandok giga szélfarmja.

A fosszilis Trump sem állíthatja meg a zöld forradalmat

2017. március 16.

Hírek

Kiszivárogtak a Trump-adminisztráció első tervezett ökológiai intézkedései, melyek hamarosan kinyírnák Obama klímapolitikáját. Menesztené az állami alkalmazású klimatológusokat, 30–42 %-kal csökkentené közel 40 zöld program büdzséjét. De a magánszektorra ez nem hat kedvezőtlenül: a befektetők már nem futamodnak meg a zöld gazdaság finanszírozásától. Hiába Trump ígéretei, sötétek a szénágazat kilátásai.

Már a megújuló a legolcsóbb energia

2017. január 25.

Hírek

A széles tömegek előtt máig nem ismert, hogy a megújuló energia mostanra a legolcsóbb áramtermelési eszköz lett – a fejlődő és fejlett országokban egyaránt -, részben emiatt pedig a finanszírozás költségei az indokoltnál sok esetben magasabbak. A Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) és az Engie közösen dolgozott ki megoldást ezekre a problémákra.

2016: a napenergia már gazdaságosabb a fosszilisnál

2016. december 27.

Hírek

A Világgazdasági Fórum (WEF) szerint 2016-ban elérkezett az idő, amikor a napenergiába beruházni már jobban megéri, mint a szén-alapú energiaforrásokba. Az Egyesült államokban idén 125 napelem panelt szereltek fel percenként (!). Mi pedig itt sumákolunk a relatíve egyre drágábbá váló orosz atomenergiával.

Az e-autózás kinyírja az olajbefektetéseket

2016. november 3.

Hírek

Az elektromos autók forradalma “halálörvénybe” sodorja az olajbefektetőket. A multi trillió dolláros összeomlás már 2023-ban megkezdődhet – figyelmeztet Bloomberg.