Békákat otthon is menthetünk és segíthetünk!

2023. március 24.

Hírek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) felhívja a figyelmet egy kevésbé közismert, de akár az ország és a lakosság jelentős részét érintő természetvédelmi ügyre a vízóraaknák, pincék fogságába került békák, elsősorban a varangyok mentésére.

Békamentés észt módra

2021. április 13.

Hírek

Békák ezreinek vándorlási útvonala keresztezi az észt főváros, Tallinn egyik utcáját, amit most két hétre lezártak a forgalom elől.

Békamentő praktikum – Kétéltűmentő akciókhoz

Kiadványok

A kétéltűek olyan globálisan veszélyeztetett gerinces állatcsoport, amelynek világszerte fogyatkoznak állományai. Eltűnésükben a globális klímaváltozás, a behurcolt paraziták és a környezetszennyezés mellett fontos szerepet játszik élőhelyeik feldarabolódása. Ha a kétéltűek számára fontos szárazföldi és vizes élőhelyeket közutak érintik, akkor akár egy alacsony forgalmú útszakasz is komoly veszélyt jelenthet. Gerinces állatok millióit gázolják el az utakon… Tovább »

Segíts a békáknak átkelni az úton!

2021. március 06. - 2021. március 06.

Helyszín: Tinnye és Piliscsaba között fekvő Garancsi-tó

Programok

Akadályozd meg, hogy a kétéltűek a kerekek alá kerüljenek! A Dr. Puky Miklós Varangy Akciócsoport Egyesület (VAC) a létesülő békaterelő kerítés építéséhez 2021. március 6-án szombaton délelőtt önkénteseket vár a Garancsi-tóhoz.

A békapusztulás ránk nézve is intő jel

2020. május 8.

Hírek

A sikondai tónál kifeszített mentőhálóban idén mindössze 165 béka akadt fenn. 2005 és 2010 között átlag hússzor ennyi békát vittek innen tóba a zöld aktivisták. Az orfűi tavak terelőhálóiban 670 békát találtak, pedig itt az ezredforduló utáni években a mentett egyedszám meghaladta a hatezret.

Békamentő terelőkerítés-építés

2024. június 23.

Helyszín:

Programok

Február 29-én, szombaton ismét felállítjuk a farmosi békaterelő kerítést az állomástól Göbölyjárásig. Aki szívesen csatlakozna, bátran jelentkezzen! Reggel 9-kor találkozunk a farmosi vasúti megálló parkolójában, de aki később jön, az is be tud kapcsolódni. Középiskolásoknak az 50 órában elszámolható az önkéntesség. Időpont: 2020. február 29., szombat, 9:00–15:00 Az eseményre jelentkezni korlátozott számban lehet, a részvételi… Tovább »

Békákat otthon is menthetünk!

2018. március 28.

Hírek

Társasházban élsz? Van vízóraaknád, pincéd? Akár Te is lehetsz békamentő pár perc alatt. Elég, ha kimented őket, de készíthetsz békagarázsokat, nappali békamenedékeket is.

Tönkremegy a honti terelőrendszer?

2017. július 29.

Hírek

2015.december 22-én elkészült és átadásra került egy nagyrészt ACO polimerbeton elemekből épült kétéltűvédelmi terelőrendszer. 2007 óta harcoltam érte. Olyan rendszerről van szó, ami megfelelő karbantartás mellett minimum 30 évig működőképes, karbantartás nélkül viszont hamar tönkremegy.

Elkezdődött Honton a békaterelőháló építése

2016. február 7.

Hírek

Tegnap kora délelőtt 9 lelkes békabarát elkezdte a terelőháló építését a 2. sz. főút mentén, így a Hont-Parassapuszta közötti szakaszának a békák szempontjából egyik legveszélyesebb részén már biztonságban vannak a vonuló kétéltűek. A munka folytatásához, és a békamentéshez várják az önkénteseket!