Békákat otthon is menthetünk!

2018. március 28.

Hírek

Társasházban élsz? Van vízóraaknád, pincéd? Akár Te is lehetsz békamentő pár perc alatt. Elég, ha kimented őket, de készíthetsz békagarázsokat, nappali békamenedékeket is.

Tönkremegy a honti terelőrendszer?

2017. július 29.

Hírek

2015.december 22-én elkészült és átadásra került egy nagyrészt ACO polimerbeton elemekből épült kétéltűvédelmi terelőrendszer. 2007 óta harcoltam érte. Olyan rendszerről van szó, ami megfelelő karbantartás mellett minimum 30 évig működőképes, karbantartás nélkül viszont hamar tönkremegy.

Elkezdődött Honton a békaterelőháló építése

2016. február 7.

Hírek

Tegnap kora délelőtt 9 lelkes békabarát elkezdte a terelőháló építését a 2. sz. főút mentén, így a Hont-Parassapuszta közötti szakaszának a békák szempontjából egyik legveszélyesebb részén már biztonságban vannak a vonuló kétéltűek. A munka folytatásához, és a békamentéshez várják az önkénteseket!

Segítséget kérnek a honti békák!

2016. február 1.

Hírek

Annak ellenére, hogy megépült a 2. sz. főút Hont és Parassapuszta közötti részén az új kétéltűvédelmi terelőrendszer, az itt élő békák, gőték változatlanul nincsenek teljes biztonságban. Elég sok szakaszon szükség lesz hálókihúzásra is, mert csak így tudjuk megvédeni őket. Ehhez várjuk önkéntesek jelentkezését.

Megmenekülnek a 2-es út menti nógrádi békák

2015. december 24.

Hírek

180 millió forintból építettek békamentő alagutakat a 2-es főútvonal Parassapusztához közeli területén. A 15 terelőrendszer kétéltűek tízezreinek életét menti meg és a közlekedést is biztonságosabbá teszi, mert a vonulás közben elgázolt állatok korábban csúszásveszélyes helyzeteket teremtettek.

Békamentő infrastruktúra átadás

2015. december 22.

Helyszín: 2-es számú főút 77-es km szelvény

Sajtótájékoztatók

MEGVALÓSULT A BÉKATERELŐ RENDSZER FELÚJÍTÁSA ÉS KIBŐVÍTÉSE A 2-ES FŐÚT MELLETT NÓGRÁD MEGYÉBEN ÜNNEPÉLYES PROJEKTZÁRÓ SAJTÓESEMÉNY

Mi lesz veletek, honti békák?

2015. május 26.

Hírek

Új kétéltűvédelmi terelőrendszer épül a 2. sz. főút mellett Hont és Parassapuszta között. De ahogy az ügy egy évtizedig kavarogva idáig jutott, az természetvédelmi hungarikum.

A békabolond már az ég kétéltűit menti

2015. március 23.

Hírek

Az embereket végletesen megosztják a kétéltűek. Kevesek szeretik, a többség undorodik tőlük. Az ellenszenv leküzdésében, és a békák életterének megőrzésében is sokat tett a hazai békamentés atyja Dr. Puky Miklós biológus. A Varangy Akciócsoport Egyesület elnöke 2015. március 20-án hajnalban távozott el közülünk.

Békamentés a Duna-Dráva Nemzeti Parkban

2015. március 21. - 2015. március 28.

Helyszín: Sikonda

Programok

Közeleg a tavasz, itt a békamentés szezonja!  A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel karöltve 2003 óta végzi a békamentést Sikondán. A mentés ott szükséges, ahol a békák vonulási útvonalát forgalmas közlekedési út keresztezi. A szárazföldi békák élete csak a peterakás idején van vízhez kötve, ezen az időszakon kívül többnyire erdőben… Tovább »