Egy évtized alatt mintegy 1700 környezetvédelmi aktivista halt meg

2023. augusztus 11.

Hírek

Amikor egybeesik a jog- és a környezetvédelem. Soha és sehol nem könnyű a kisebbségek élete, s ez különösen igaz azokra az etnikai csoportokra, amelyek Ausztráliában vagy Észak- és Dél-Amerikában az európai hódítók érkezése előtt egyedüliként és háborítatlanul lakták be a hatalmas földrészeket.

Egész őslakos brazil törzseket kiirthat a koronavírus

2020. június 2.

Hírek

„EGY NÉPIRTÁS ELŐESTÉJÉN VAGYUNK”- fogalmazott egy brazil fotóriporter, aki évtizedek óta dokumentálja az Amazonas-medencében élő őslakosok életét. Sebastião Salgado, és mellette sok más jogvédő és tisztviselő szerint a koronavírus-járvány akár végleg eltüntetheti a Brazília esőerdőiben élő indián törzseket.

A tudomány kevés a Föld megmentéséhez

2019. május 3.

Hírek

Április 29 és május 5 között zajlik az egyhetes IPBES üléssorozata Párizsban. Ökológuskutatók a tudomány és hagyományos tudásrendszerek összefogását sürgetik az ENSZ üléssorozatán.

Az érdekességek szigetei: Galápagos

2014. december 18.

Hírek

Van az Egyenlítő környékén egy szigetcsoport, amelyet különleges állatfajok sokasága népesít be. A szigetek páratlan biológiai sokszínűsége még Charles Darwint is lenyűgözte. Ismerje meg ezt a sérülékeny, de egyedülálló földi paradicsomot!

Sikeres a lápi póc védelme

2014. július 12.

Hírek

Tatár Sándor táj- és természetvédelmi szakértő, a Tavirózsa Egyesület alelnöke és természetvédelmi projektvezetője hat éve vezeti a lápi póc védelmét megcélzó programot. A helyszínen, a Szada melletti kis tavaknál kérdeztük munkája eredményéről.

Nem az őserdőért sírt az indián törzsfőnök

2013. november 19.

Hírek

A brazil környezetvédelmi hatóság engedélyével épül az Amazonason a gigantikus méretű Belo Monte vízi erőmű. Pár éve kering a neten a síró kayapó indián törzsfőnök fotója, mellyel az ellenzőket aktivizálják aláírásra. Raoni elárulta, hogy a képen nem a kormány döntése miatt sírt. Ugyanakkor a fotó és a szöveg együttese rendkívül hatékonynak bizonyult: emberek százezrei írták… Tovább »

Hermelinmentes álfakusz túlélés

2013. szeptember 24.

Hírek

Elkerülheti a kihalást a világ egyik legősibb és legkülönlegesebb énekesmadara, az Új-Zélandon honos szirti álfakusz. A szirti álfakusz egyike annak a számos őshonos új-zélandi állatfajnak, amely a szakértők szerint védelem hiányában ötven éven belül kihalhat.

Élőhelyükért harcolnak az elveszett törzsek

2013. augusztus 31.

Hírek

A kőkorszaki körülmények között az esőerdőben élő törzsek tudják egyáltalán, hogy létezik külvilág? Kik ezek az emberek, hányan vannak, és miért nem tudunk szinte semmit rólunk azon kívül, hogy többségük kultúráját a kihalás veszélye fenyegeti?