Berlin belvárosi parkolóhelyeinek negyedét megszüntetik

2021. november 1.

Hírek

Vannak fontosabb dolgok a parkolásnál: többezer parkolóhely megszüntetéséről döntött a berlini vezetés. A közel 40 négyzetkilométeres központi kerületben (vagyis nagyobb területen mint a teljes pesti belváros!) 2026-ig minden negyedik utcai parkolóhelyet megszüntet a városvezetés. Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Hat klímatüntető éhségsztrájkol Berlinben 3 hete

2021. szeptember 18.

Hírek

Hat berlini fiatal nem evett egy falatot sem augusztus vége óta, így próbálják elérni, hogy a kancellárjelöltek tárgyaljanak velük a klímaválságról. Követelik, hogy hozzanak létre egy civilekből álló bizottságot, ami összeállítaná a legsürgősebb intézkedések listáját. Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Tesla vagy ivóvíz? – földzsákmánylás, erdőirtás, veszélyben a denevérek

2020. december 7.

Hírek

A Tesla épülő berlini autógyára (Gigafactory 4) kapcsán egyre több probléma merül fel: a legalább 190 hektárt érintő földzsákmánylás (land grab) / erdőirtás mellett a “vizzsákmánylás” (water grab) kifejezéssel is ismerkednünk kell. A helyi lakosság szerint a Tesla ellopja a vizüket. Ráadásul egyes denevérfajokat is veszélyeztet a beruházás. Facebook Notice for EU! You need to login… Tovább »

Akár félmilliós pénzbüntetés kutyakakáért

2019. augusztus 24.

Hírek

Súlyos pénzbüntetésre számíthatnak a szemetelők Berlinben 2020-tól, a tartományi rangú német főváros vezetésének tervei szerint a kutyapiszok feltakarításának elmaradása akár 1500 euróba (490 ezer forint) is kerülhet, egy cigarettacsikk vagy egy rágógumi eldobásáért pedig 120 eurós bírságot szabhatnak is. Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Kezdődik Berlinben is a dízelautók kitiltása

2018. október 11.

Hírek

A levegőtisztasági követelmények teljesítése érdekében korlátozni kell az Euro 6-osnál alacsonyabb környezetvédelmi besorolású dízelmotorral működő járművek használatát Berlinben a német főváros közigazgatási bíróságának még nem jogerős döntése szerint. Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

A nagyvárosi patkányok jól érzik magukat

2018. augusztus 25.

Hírek

Vészesen elszaporodtak a patkányok több német nagyvárosban, köztük Berlinben és Hamburgban is. Egy hamburgira már öt patkány jut. Budapesten egy mutyigyanús közbeszerzés miatt romolhat a mentesítés. Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Magyar klímakutató lett Al Gore tanácsadója

2018. június 28.

Hírek

Öt év után ismét Európában tartja képzését az „Éghajlati Valóság” program. Az USA egykori alelnöke, a Nobel-díjas Al Gore ebből az alkalomból Dr. Ürge-Vorsatz Dianát, a Közép-Európai Egyetem (CEU) professzorát is felkérte, hogy vegyen részt a képzési programjának tudományos tanácsadó testületében. Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Egyre látványosabb a budapesti tömegközlekedés leszakadása

2016. szeptember 20.

Hírek

Drága a budapesti közlekedés, cserébe alig fejlesztik, egyre látványosabb a magyar főváros tömegközlekedésének leszakadása a régió fővárosaihoz képest. Egy osztrák havi átlagfizetésből majdnem háromszor annyi bécsi jegy jön ki, egy szlováknak a pozsonyiból is dupla annyi, mint amennyi jegyet lehet venni a magyar átlagbérből. Facebook Notice for EU! You need to login to view and… Tovább »

A TTIP rabszolgákká változtat minket – több százezres tüntetés

2015. október 11.

Hírek

A szervezők szerint mintegy 250 ezer, a rendőrség szerint 100-150 ezer ember vonult fel tegnap Berlinben, hogy tiltakozzék az Egyesült Államok és az Európai Unió között tárgyalási szakaszban lévő Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség (TTIP), valamint a Kanada és az EU közötti szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) ellen. Facebook Notice for EU! You need to login to… Tovább »

Egymilliárd utas – 360 ezer bliccelő

2015. március 31.

Hírek

Egymilliárd utasra számít a berlini közlekedési vállalat. A BVG így összesen mintegy 650 millió euró értékben adott el jegyeket. Bliccelők ott is vannak, de több birságot szednek be tőlük, mint amennyi kárt a graffitizők okoznak. Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!