Nem nő idén az üzemanyagok biorészaránya

2021. január 2.

Hírek

A szakmai várakozásokkal szemben nem változott az év elején az üzemanyagok biorészaránya. Jelenleg 6,1 % a benzin megújuló alapú bioetanol-aránya, amelyet a kormány – uniós előírásoknak megfelelően – 2020 január elsejével határozott meg. Az addigi E5 -öt átnevezték E10-re, jelezve, hogy 5 ről 10 %-ra nőtt a megújuló arány felső határa.

E10 néven új benzinfajta a kutakon

2019. december 30.

Hírek

A kormány döntése értelmében január 1-től emelkedik a biológiai eredetű összetevők bekeverendő aránya az üzemanyagokban, az intézkedéssel Magyarország is csatlakozik a környezetbarát E10-es üzemanyagot használó államokhoz.

Biobenzin cellulózból – hogy ne az autó vegye ki a falatot a szánkból

2019. január 15.

Hírek

Belga kutatók a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpont munkatársainak közreműködésével olyan újszerű bioüzemanyag-előállítási módszert dolgoztak ki, amely az ehető alapanyagok (kukorica, növényi olajok) helyett cellulózból indul ki és teljesen beépíthető a jelenlegi olajfinomítói folyamatokba.

Startolt a második generációs bioüzemanyag gyártás

2013. november 7.

Hírek

Nemrégiben megkezdte a termelést a világ első új generációs bioetanolgyára Olaszországban. Technológiájának köszönhetően az üzem tevékenysége semmilyen formában nem korlátozza az élelmiszer-termelést.