Lebukott az európai biodízel-maffia – a Mol is érintett

2023. július 27.

Hírek

Az EU nagyon jutalmazza, ha valaki hulladékból, például használt sütőolajból állít elő értékes üzemanyagot. Azt már kevésbé szereti, ha más szójából, pálmaolajból készít biodízelt. Csak éppen a két végterméket nehéz megkülönböztetni, ezt használták ki egy szövevényes ügy szereplői.

Bővül a szelektíven gyűjthető hulladékok köre

2018. szeptember 24.

Hírek

Magyarországon eddig nem volt megoldott hatékonyan a lakossági használt sütőolaj és zsiradék begyűjtése, elhelyezése és feldolgozása. Kaposváron hamarosan a használt sütőolajért is házhoz mennek.

Lépjen fel a kormány a pálmadízel ellen!

2018. június 8.

Hírek

Csaknem ötszörösére nőtt közel tíz év alatt környezetpusztító pálmaolaj mennyisége az üzemanyagokban egy uniós jogszabály hatására. Ne számítson megújuló energiaforrásnak a pálmaolajból készített üzemanyag.

Több biodízelt! Az unió zöldenergia-politikája megbukott?

2018. május 4.

Hírek

Egyik oldalon hangzatosan új generációs üzemanyagokról beszélünk, a másikon pedig beengedjük – mert be kell – a tengeren túli pálmaolajat. Hogy várhatja el így Brüsszel, hogy a termelők komolyan vegyék a fenntartható termelés követelményeit, vagy a megújuló energiaforrásokra vonatkozó, éppen formálódó új irányelvet?

Az EU likvidálná a pálmaolajat az energiapiacról

2018. január 11.

Hírek

A tetemes mértékű pálmaolaj-előállítás a világban hatalmas természeti rombolással jár, amire a környezetvédők már sok éve próbálják felhívni a világ vezetőinek figyelmét. A növényi olaj rengeteg termékben megtalálható, beleértve az élelmiszereket, a samponokat, a kozmetikumokat, a tisztítószereket és a fogkrémet is. Még biodízel üzemanyag is készül belőle, igaz, az Európai Unióban már nem sokáig.

Még több Mol kút vesz át sütőolajat

2017. december 25.

Hírek

Az eddig működő 188 átvevőhely mellett további 168 töltőállomáson is vesz át használt sütőolajat a Mol, a háztartásokat az ünnepi időszakban gyűjtési akcióval ösztönzik a használt étolaj leadására – közölte a vállalat.

Mennyire lesz klímabarát a közlekedés 2021-től?

2017. október 30.

Hírek

A „Bioüzemanyagok 2020 és 2030 között” c. konferencia célja az volt, hogy feltárja a bioüzemanyagok környezetünkre, elsősorban az éghajlatváltozásra gyakorolt hatásait. Segítse egységes hazai álláspont kialakítását a RED II irányelvtervezet közlekedési fejezetéhez. A Levegő Munkacsoport összefoglalója.