Íme a tavalyi biomassza-kimutatás

2020. június 30.

Hírek

Tavaly 3,2 millió tonnát tett ki a hazai energetikai célú biomassza-felhasználás, amelyből az import 123,4 ezer tonna volt – derült ki a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet honlapján közzétett jelentésből.

Orbánék zsákutcás hulladékpolitikája

2017. november 13.

Hírek

Az égetőművekben és erőművekben hasznosítaná a kommunális és a mezőgazdasági hulladék nagy részét a kormány. Ez jelentős környezetszennyezéssel járna. A korábbi kormányzati intézkedések már így is megroppantották a jól működő szelektív hulladékgyűjtő rendszereket is, és a lakossági szemléletformálásban is jelentős a visszalépés.

Nemsokára szennyvíziszappal is netezhetünk

2017. május 13.

Hírek

A Fővárosi Csatornázási Művek már nemcsak saját felhasználásra termel szennyvíziszapból megújuló energiát, hanem időnként többlet áramot is képes betáplálni az országos hálózatba. Ezzel nagyjából 1000 hűtőszekrény vagy 3000 asztali számítógép működtethető.

Jön a baktérium fűtés

2016. november 5.

Hírek

Várhatóan 3 év múlva indul az egyelőre egyetlen tervezett hazai power-to-gas technológiájú erőmű. A világviszonylatban ma még egyedi technológia az olcsó többletenergiából állít elő gázt. A tíz megawatt kapacitású power-to-gas erőmű az MVM Csoport leányvállalata, a Smart Future Lab Zrt., és a müncheni székhelyű, megújuló energiás startup, az Electrochaea GmbH együttműködéséből valósul meg.

Sajterőmű Franciaországban

2016. június 12.

Hírek

A népszerű anekdota szerint Charles de Gaulle egyszer 1962-ben kifakadt: hogyan lehet kormányozni egy országot, ahol 246 féle sajt van? Manapság azonban eltűnődhetne a le Général (a Tábornok, ahogy tisztelettel nevezték), hogy miként lehet áramot fejleszteni az érlelt sajtok révén.

Beindult Bécs biogáz tisztítója

2015. május 25.

Hírek

Fonnyadt salátalevélből, rohadt citromból és egyéb ételmaradékokból keletkező biogázt alakít a földgázhálózatba is betáplálható biometánná Bécs első biogáz tisztító berendezése. Csaknem ezer bécsi háztartást tudnak így zöldárammal ellátni.

Környezetbarát áramtermelés ételhulladékból

2015. február 3.

Hírek

Ausztrália első élelmiszer-hulladék generátorát a Sydney külvárosában található Earth Power fejlesztette ki, ahol feldolgozzák az élelmiszerhulladékok mindenféle változatát, így 3600 otthont látnak el elektromos árammal.

Depóniagázzal fűtik majd az új bécsi állatmenhelyet

2014. november 3.

Hírek

Környezet- és állatvédelem párosításának tökéletes példája az új bécsi állatmenhely, a TierQuarTier, amelynek fűtését és melegvíz-ellátását a szomszédos szeméttelepen keletkező depóniagáz felhasználásával oldják meg. Évente 55 ezer köbméter földgázt spórolnak meg.

Egyedülálló zöld technológia a szlovákiai Gútán

2014. október 8.

Hírek

A környezetvédelem régóta központi téma világviszonylatban. Jelenleg előtérbe kerülnek a megújuló energiaforrások és velük összefüggő progresszív technológiák, melyek csökkentik a káros emissziók képződését.

Biogáz üzem épül Nagykőrösön

2013. december 1.

Hírek

Letették hazánk harmadik legnagyobb biogázüzemének alapkövét. A 2,5 milliárdos beruházás a térség gazdaságára és ökoszisztémájára egyaránt pozitív hatással lesz. Egyrészt mentesíti a környezetet a növényi hulladékoktól, másrészt azok hasznosításával nagy mennyiségű zöld áramot termel, emellett pedig biotrágyát is előállít majd.