Íme a tavalyi biomassza-kimutatás

2020. június 30.

Hírek

Tavaly 3,2 millió tonnát tett ki a hazai energetikai célú biomassza-felhasználás, amelyből az import 123,4 ezer tonna volt – derült ki a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet honlapján közzétett jelentésből.

Csak trükközés fára cserélni a szenet a kazánokban – figyelmeztetnek az európai akadémiák

2020. március 4.

Hírek

Fával fűtünk, biomasszával működő erőművekben termelünk áramot – a jelenlegi európai szabályozás szerint ez megfelel a klímavédelmi céloknak. Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete, az EASAC állásfoglalása szerint azonban tévútról van szó: különösen a fapellet égetésével egységnyi elektromos áram előállítása több szén-dioxid kibocsátásával jár, mintha az erőmű szénnel működne.

Magyarország egyik legnagyobb ipari tájsebe tűnik el Pécsről

2018. április 2.

Hírek

Március végén megkezdődtek a tájrendezési munkálatok a pécsi Karolina-külfejtés területén, amelynek eredményeképpen Magyarország egyik legnagyobb ipari tájsebe fog eltűnni, Pécs lakónegyedeinek közvetlen szomszédságából.

Az autók helyett az emberek fogyasszák el a növényeket!

2017. október 24.

Hírek

Az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága támogatja az élelmiszer növények kivezetését a bioüzemanyagok potenciális alapanyagai köréből; ugyanakkor a testület a biomassza klímabarát hő- és villamos energia termelési alkalmazását elmulasztotta biztosítani – vélik zöld szervezetek. Félelmeik szerint ez az erdők fokozott kitermelését és égetését eredményezheti.

A biomassza rosszabb, mint a szenes erőművek?

2015. november 26.

Hírek

Úgy tűnik Európa legnépszerűbb megújuló energiaforrása katasztrofális hatással van a környezetre. Nem a szélerőművekről, vagy a vízi energiáról beszélünk. Európa legnagyobb megújuló energiaforrása a faapríték, a pellett. A fa elégetése, hivatalosan megújuló energiaforrásnak minősül, hiszen akár több fa is ültethető, mint amennyit elégetnek.

Újraindult a szakolyi biomassza erőmű

2015. október 10.

Hírek

Újraindult a folyamatos villamosenergia-termelés a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakolyi biomassza erőműben, amely az első zöldmezős biomassza beruházásként készült el 2009-ben, de évek óta gazdasági problémák miatt üzemeltetési gondokkal küzdött.

Biomassza fórum Bencsik Jánossal

2013. május 09.

Helyszín: Pécs, Széchenyi tér 9.

Sajtótájékoztatók

A CMM 9. BIOMASSZA-FÓRUMA  BENCSIK JÁNOS lemondott energiaügyi államtitkár: FENNTARTHATÓ ENERGIATERMELÉS?

BIOMA(FFI)sszA

2013. május 3.

Hírek

Aláírásgyűjtés dömping Szegeden. A Fidesz a rezsi csökkentése mellett kampányol már hetek óta, az MSZP és az LMP pedig népi kezdeményezés elindításához gyűjti hamarosan az aláírásokat, hogy ne épülhessen biomassza erőmű a városban. A projektet támogató jobboldaliak azt ígérik, hogy a beruházás a távhő díjának radikális csökkenését eredményezi majd. Az MSZP nem látja a beruházásban… Tovább »