Ez az 5 legdurvább környezetrombolás ma Magyarországon

2023. november 2.

Hírek

„A természet és az ember kapcsolata nagyon hasonló Magyarország és az EU viszonyához: annak ellenére, hogy részei vagyunk, folyamatosan harcban állunk vele. Erősködünk, de a végén nagyon valószínű, hogy mi fogjuk megszívni”– mondta el Litkai Gergely a Pénzcentrum legújabb CashTag vlogja részében, melyben az 5 legégetőbb hazai természetvédelmi problémával foglalkoznak.

Van-e elég faanyag a Földön?

2023. július 22.

Hírek

Jason Mitchell nemrégiben azt állította, hogy a nettó nulla kibocsátás fokozhatja a globális fakeresletet, veszélybe sodorva a világ erdőit, és hogy a jövőben fahiánnyal kell szembenéznünk. Arra a következtetésre jutott, hogy jelenleg az emberiség túl sokat követel a világ erdőitől. Mi itt azt vizsgáljuk, hogy valóban így van-e ez?

Emlős-rovancs: becslés az össztömegükről

2023. május 20.

Hírek

Az emberi civilizáció hatását a természetre sokan és sokféleképpen kutatják. Összetett kérdés, s vannak a területen olyan dogmák, amiket vallási és politikai okokból nem szívesen tapogat senki (az ember túlszaporodása, születésszabályozás stb.). Még ma is a legtöbb kormány a születések számának emelkedését tűzi a zászlajára, bár Kína, India és a muszlim országok lakossága a saját… Tovább »

Környezetvédelemre hivatkozva elégetjük az erdőket is

2023. március 4.

Hírek

Európában hozzávetőleg naponta öt futballpályányi erdőt vágnak ki illegálisan, többnyire azért, hogy elégessék. Fával és más, növényi vagy állati eredetű anyaggal (biomasszával) nemcsak a háztartások egy részét, hanem erőműveket is fűtenek.

Van-e szerepe a bioszférának a klíma és a fenntarthatóság válságában?

2023. február 25.

Hírek

Egy életet töltöttem el erdei fák (hazai fenyők és lombos fák) genetikailag meghatározott klíma-érzékenységének, stabilitásának vizsgálatával. A jövő klímák hatásának valós idő-alapú (nem modellező) előrevetítésére egy olyan módszert fejlesztettem, amit világszerte átvettek és alkalmaznak. Hol veszett el a biológiával foglalkozók vészkiáltása a biodiverzitás kríziséről? Mátyás Csaba akadémikus, egyetemi tanár írása a Greenfonak.

Minden emberre 2,5 millió hangya jut

2022. szeptember 21.

Hírek

Végre kiszámolták, hány hangya él a Földön. Alsó hangon húsz billiárd, vagyis 20 000 000 000 000 000 hangya él a bolygón. Az ízeltlábúak közül a hangyák a szárazföldi fajok mindössze 1,2 %-át teszik ki, de a friss becslések szerint a biomassza legalább 6 százalékáért felelnek.

Palkovics László fújja a passzátszelet a magyar energiapolitikában?

2022. szeptember 20.

Hírek

Magyarországon megtalálható minden olyan energiaforrás, például a szél és a geotermia, amelyek az energetikai átalakítás során lehetővé teszik, hogy függetlenné és zölddé váljunk – jelentette ki Palkovics László technológiai és ipari miniszter tegnap Brüsszelben. Változó szélviszonyok?

Lépjen fel a kormány a fák égetése ellen, kérik civil szervezetek

2022. június 8.

Hírek

Szüntessék meg az erdeink energetikai célú elégetését ösztönző támogatásokat. Ezt kéri Orbán Viktor miniszterelnökhöz címzett levelében az Alba Natura Civil Alapítvány, a Fertő tó Barátai Egyesület és a Levegő Munkacsoport. Az erdei biomassza elégetése ugyanis súlyosbítja az éghajlati válságot, hozzájárul a biológiai sokféleség csökkenéséhez, és a felhasználás növelése nem járulna hozzá Európa energiabiztonságának javításához.