Elment a “bogaras ember”. In memoriam Merkl Ottó

2021. február 19.

Hírek

Mély megdöbbenéssel értesítünk mindenkit, hogy dr. Merkl Ottó (1957-2021) entomológus, 1981 óta a Magyar Természettudományi Múzeum Bogárgyűjteményének főmuzeológusa, az Állattár frissen kinevezett igazgatója, a Magyar Rovartani Társaság alelnöke, nemzetközi hírű tudós a mai napon tragikus hirtelenséggel életét vesztette.

A nünükék már érzik a tavaszt

2017. február 20.

Hírek

Távol még a nyári nyüzsgő rovarélet, a szemünkbe szálló levéltetveknek, a nyitott ablakon berepülő éjjeli lepkéknek vagy a sörünkbe szédülő darazsaknak még se híre, se hamva. De van egy bogár, ami olyannyira nem bír magával, hogy már az első melegebb februári napokon előbújik, és őrült tempóban keresi párját, hogy hódolhasson a fajfenntartás ösztönének. A szemfüles… Tovább »

Libanon pazar bogárkincsei

2017. február 7.

Hírek

Faágakkal töltött műanyagdobozok tornyosulnak a Magyar Természettudományi Múzeum Bogárgyűjteményben. A rendhagyó lakberendezési kellékek nem a tűzifa pormentes tárolására szolgálnak, hanem egy közel-keleti ország, Libanon cincéreinek és díszbogarainak bölcsőit rejtik.

Merkl Ottó: szenvedélyem a bogarászat

2016. április 5.

Hírek

Közel 35 éve a Magyar Természettudományi Múzeum kutatója, a gyászbogárfélék világszerte elismert szaktekintélye. A Magyar Rovartani Társaság alelnöke, a tudománykommunikáció elkötelezett híve, és a bogarászat szerelmese. Merkl Ottó a kezdeti szárnypróbálgatásokról, a tudományos pályájáról, a múzeumi expedíciókról és a gyászbogarakról.