A tudomány (nem) tárgyalható – Avagy mi történt a bonni klímatárgyalásokon?

2019. július 10.

Hírek

A lengyelországi COP24 klímatanácskozás óta Bonnban gyűltek össze először az országok, hogy a decemberben elfogadott szabálygyűjtemény függőben maradt részleteit egyeztessék. Az úgynevezett Párizsi Szabálykönyv a Párizsi Megállapodás 2020-tól kezdődő végrehajtásának konkrét szabályrendszerét és módját írja le. Már csak alig fél év és a COP25 klímatanácskozás maradt arra, hogy mindent véglegesítsenek a tárgyaló felek.

Emlékszik még 2017 fő klímaeseményére? COP23 összefoglaló

2017. december 12.

Hírek

A bonni COP23 a második éghajlatváltozási konferencia volt a mérföldkőnek számító 2015-ös Párizsi Megállapodás óta. Ugyanakkor ez volt az első klímatárgyalás mióta Donald Trump bejelentette az USA kilépési szándékát az egyezményből. És ez volt az első alkalom, hogy a klímakonferencia elnöke egy szigetállam volt – a csendes-óceáni Fidzsi-szigetek. Az eseménynek a németországi Bonn adott otthont… Tovább »

A 23. klímakonferenciának is vége

2017. november 19.

Hírek

Sikeres volt az ENSZ klímakonferenciája, mondta a németországi Bonn városában megrendezett tanácskozás elnöke, az esemény zárónapján. Az eredetileg péntek estig tartó tanácskozás végül tegnap, szombat hajnalban ért véget. Negyedmillióan halnak majd meg a klímaváltozás miatt.

COP23 – Erős civil hangok, lassú tárgyalások

2017. november 13.

Hírek

Az ENSZ Éghajlatváltozási Konferencia első hetének végén számos akciót és performanszot szerveztek civil szervezetek képviselői és aktivistái, hogy a nem-megújuló energiaforrások visszaszorítását és ambiciózus kibocsátás-csökkentési vállalásokat követeljenek. Előadást tartott a Nobel-békedíjas Al Gore, és egészen fiatal „klímahősök” is bemutatkoztak, akik kreatív alkotásaikkal mesélték el, hogyan küzdenek egy élhetőbb környezetért.

COP23 – Beszéd helyett ültess!

2017. november 11.

Hírek

Jól ismert tény, hogy a fák növekedésük közben szén-dioxidot kötnek meg, átlagosan 10 kg-ot évente. A 9 éves Felixnek akadt egy ötlete: amíg a felnőttek beszélnek és beszélnek a klímatárgyalásokon, ő inkább azonnali faültetésbe kezd, hogy megtisztítsa a légkört a felesleges szén-dioxidtól. Kezdeményezése mára világméretű mozgalommá nőtte ki magát, több mint 63 000 gyerektársát mozgósítva… Tovább »

COP23 – Nemek közti esélyegyenlő(tlen)ség

2017. november 9.

Hírek

Látványos tánccal hívták fel a figyelmet a nemek közti esélyegyenlőség fontosságára civil szervezetek képviselői az ENSZ klímakonferencia tárgyalótermeinek előterében. A rövid bemutató közben a csoport a „mind the gap” szlogent harsogta, rámutatva arra, hogy sok helyen még mindig hátrányban vannak a nők az élet különböző területein. A greenfo helyszíni tudósítása Bonnból.

Szíria is csatlakozik a Párizsi Megállapodáshoz

2017. november 7.

Hírek

Nicaragua után Szíria is csatlakozik a Párizsi Megállapodáshoz, így az Egyesült Államok lesz a nemzetközi közösség egyetlen tagja, amely kimarad az éghajlatváltozás megfékezését szolgáló egyezményből – jelentette ma a Spiegel Online német hírportál.

Mindannyian egy kenuban evezünk. A greenfo tudósítója a bonni COP23 ról

2017. november 7.

Hírek

Megkezdődött Bonnban az ENSZ Éghajlatváltozási Konferencia (COP23), melynek logója egy hullámok által mardosott parányi sziget. De hogy kapcsolódik a németországi Rajna-melléki Bonn ehhez a szigethez? Sajnos nem vakációzási szokásokról lesz szó ebben a két hétben, hanem arról, miként is lehet megoldásokat találni az éghajlatváltozás olyan égető következményeire, mint például a parti területeket veszélyeztető tengerszint-emelkedés.

Most dőlhet el a klímaegyezmény sorsa

2017. november 6.

Hírek

Az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének 23. éves ülése ma indul Bonnban. A nemzetközi klímavédelmi konferencia elsődleges tétje, hogy a Párizsi klímamegállapodáshoz csatlakozó országok megállapodjanak abban, miként szigorítanak eddigi – a szükséges 1,5-2 °C-os helyett 3-4 fokos globális felmelegedéssel járó – vállalásaikon.

Rekordütemben növekedett a szén-dioxid koncentrációja

2017. október 31.

Hírek

Évmilliók óta nem tapasztalt szintre nőtt 2016-ban a légköri CO2-koncentráció – derült ki a Meteorológiai Világszervezet (WMO) szokásos évi jelentéséből, amely szerint utoljára 3-5 millió évvel ezelőtt volt ilyen magas a légköri szén-dioxid-koncentráció, amikor a bolygó felszínének átlaghőmérséklete 3 Celsius-fokkal volt melegebb, a globális tengerszint pedig 20 méterrel volt magasabb a mostaninál.