Élet a halál után – A temetők élővilága

Kiadványok

A Debreceni Egyetem TTK Növénytani Tanszék kiadásában, a Magyar Tudományos Akadémia támogatásának köszönhetően megjelent az Élet a halál után – A temetők élővilága című könyv.

Túlélik a magok a mosógépet?

2018. szeptember 13.

Hírek

Meglepő eredményre bukkantak a Debreceni Egyetem ökológusai, akik az emberi viselkedésnek a növényvilág elterjedésére gyakorolt hatását vizsgálták. Az újszerű kutatás a Német-Osztrák -Svájci Ökológiai Társaság konferenciáján is sikert aratott.

Erdő-mező virágai – lopott kiadás

2018. július 30.

Hírek

A magyar Wikipédia szerint „Plágiumnak vagy plagizálásnak nevezik azt a cselekedetet, ha valaki egy másik ember (az eredeti szerző) munkáját saját publikált munkájában hivatkozás, forrás megjelölés és/vagy szerzői engedély nélkül felhasználja, azt sajátjaként tünteti fel, és ezzel az eredeti szerző jogait sérti.

Nehéz előre jelezni, mi vár az erdőssztyeppekre

2018. június 2.

Hírek

Az erdőssztyeppeket kiemelkedően nagy élőhelyi sokféleség jellemzi, különböző típusú és eltérő méretű fás és fátlan közösségek és a köztük levő szegélyek időben és térben összefüggő komplex rendszerével.Mit érdemes tudni az eurázsiai erdőssztyeppekről? Milyen veszélyek fenyegetik őket?

FÖLDI VIRÁGEGYETEM Herbárium és szépirodalom

2018. június 07. - 2018. december 21.

Helyszín: Szombathely Savaria Múzeum

Programok

"Régebben herbáriumom is volt, de elhagytam, mert ez inkább csak múzeum." (Hamvas Béla: A virágszedés lélektana) Szeretettel hívunk minden kedves érdeklődőt 2018. június 7-én, csütörtökön 17 órakor a szombathelyi Savaria Múzeumba a FÖLDI VIRÁGEGYETEM Herbárium és szépirodalom című időszaki kiállítás megnyitójára. Köszöntőt mond: Csapláros Andrea múzeumigazgató és dr. Puskás Tivadar polgármester. A kiállítást megnyitja: Ambrus… Tovább »

Tétényi fennsíki túra botanikus szakvezetéssel

2018. május 19.

Helyszín: Tétényi fennsík

Programok

A Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület folytatja a Tétényi fennsík sétáit a tavaszi projektükhöz is kapcsolódva. Áttekintik az aktuális vegetációt, érdekességeket, a tanösvényen túl a fenti, budaörsi, törökbálinti területekre is felruccanva. Gergely Attila botanikussal várják a tanösvény indító táblájánál, Bp. XXII. Rókales u. Időpont: 2018. május 19. szombat 9 óra.  

Az akadémia félti a növénytárat

2018. május 8.

Hírek

Elfogadták a Magyar Tudományos Akadémia 189. közgyűlésén azt a határozatot, amelynek fő célja a Magyar Természettudományi Múzeum Növénytárában található gyűjteményi állomány helyzetének megnyugtató rendezése.

432 millió éves unikális lelet Prágában

2018. május 5.

Hírek

Senki nem foglalkozott a hat centis – ismeretlen fosszilis faj címkés – kis vacakkal. Most 150 év után találták meg a prágai Nemzeti Múzeum raktárában a legrégebbi növényfosszíliát.