Pannonicumok: 90 év után elkészült a bennszülött növényeink új leltára

2023. június 17.

Hírek

Mi a különbség a bennszülött, és az őshonos faj között? Egy hungarikum, melynek a megtalálása és a leírása között 136 év telt el. Miért kell komoly logisztika a berkenyék fotózásához? Mi a különbség a növény és az állatfajok felfedezése és fajbesorolása között? Ezekről is mesél a mai podcastban Dr. Riezing Norbert erdész, botanikus, madarász, ismeretterjesztő,… Tovább »

Pannonicumok: elkészült a bennszülött növényeink leltára

2023. május 25.

Hírek

Egy terület vagy ország legkülönlegesebb élőlényei az egész világon csak ott előforduló bennszülött, vagy más néven endemikus fajok. Ezek az állatok vagy növények kiemelt jelentőségűek a biodiverzitás, a természetvédelem, a tudományos kutatás, sőt, mivel másutt nem fordulnak elő a nemzeti identitás szempontjából is.

Botanikusokat díjaztak

2023. május 17.

Hírek

A Dr. Zólyomi Bálintné Barna Piroska Alapítvány idén is díjat osztott, méghozzá három kiváló, a pályájukon már sokat letett, fiatal botanikusnak, Deák Balázsnak, Takács Attilának és Tölgyesi Csabának.

Botanikai szakmunkákban nevének rövidítése: Csapody

2022. november 9.

Hírek

„Én mindig azt mondom, hogy növényrajzoló vagyok, tehát nem művész, s nem is tudós, hanem a természetnek egy alázatos másolója. Sokaknak a Kis növényhatározóból lehet ismerős Csapody Vera munkássága. Az állami díjas botanikus, matematika–fizika tanár, növényrajzoló Budapesten 1985. november 6-án hunyt el.

Kiállta az idő próbáját 175 éve született deétéri Dr. Borbás Vince

Kiadványok

Kerényi-Nagy Viktor és Bartók Katalin jó érzékkel talált meg az előttünk járók közül egy olyan tudóst, akinek egész élete nem csak a szűkebb szakmabeliek számára lehet követendő. Borbás Vince a fiatalok számára is példa lehet, hiszen kora ifjúságától szorgalommal, fegyelmezetten, elszántan, céltudatosan törekedett tervei valóra váltására.

Borhidi Attila akadémikus: Mindent a maga idejében, és akkor százszázalékosan

2022. augusztus 3.

Hírek

Hogyan került egy fiatal magyar botanikus Kuba, Mexikó és Kelet-Afrika isten háta mögötti vidékeire, és milyen kutatásokat végzett ott, ahol előtte nemhogy kutató, de még ember sem nagyon járt? Egyebek mellett ez is kiderül az MTA interjúsorozat újabb részéből, amelyben Borhidi Attila akadémikus idézte fel élete és kutatói pályája legemlékezetesebb állomásait.

In memoriam Kertész Éva

2022. július 18.

Hírek

„A természet védelmének egyik eszköze a természet minél szélesebb körben történő megismerése, és az ismeretek népszerűsítése!” Sokat tett ezért. Életművének legfontosabb része Békés megye növényvilágának pontos térképe. A Munkácsy Múzeumban őrzött közel 6 000 darabos, gyönyörűen preparált botanikai gyűjtemény az ő keze munkája, mind egy szálig.

IX. Európai Botanikus Kerti Kongresszus

2022. május 16.

Helyszín: Budapest, Üllői út 121.

Sajtótájékoztatók

A Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége és a 250 éves jubileumát ünneplő ELTE Füvészkert tisztelettel meghívja a sajtó képviselőit a IX. Európai Botanikus Kerti Kongresszus sajtótájékoztatójára,amelyen a kongresszusról és a kapcsolódó eseményekről adunk tájékoztatást.

Íme a globális fafaj leltár

2022. február 6.

Hírek

A világ több mint 100 tudósa vett részt abban a nagyszabású felmérésben, amely a bolygónkon jelenleg élő fafajainak számát határozta meg, minden eddiginél pontosabban. A giga fafajszámlálás eredménye meglepetéssel is szolgált.