Egyre brutálisabb az amazóniai aszály

2023. november 7.

Hírek

Felrepedezett folyómedrek, hátrahagyott hajók, bomló haltetemek. Történelmi szárazság sújtja az Amazonas-medence északi részét, ahol egyes falvak megközelíthetetlenné váltak, a helyiek nem jutnak élelemhez, ivóvízhez vagy gyógyszerekhez. A pusztító aszály kialakulásában természetes folyamatok és emberi tényezők egyaránt szerepet játszottak, és hiába közeleg az esős évszak, a régió lakói hosszú távon nem lélegezhetnek fel.

186 éve kihaltnak hitt fafajra bukkantak Brazíliában

2023. szeptember 21.

Hírek

Egy száznyolcvanhat éve nem látott és kihaltnak vélt fafajt találtak Brazília északi részén. Az Ilex de Pernambucót egy olyan nagyvárosi övezetben találták meg, amelyben 6 millióan élnek.

A gazdag országoktól kérnek pénzt az esőerdő-országok

2023. augusztus 11.

Hírek

Egy tucatnyi esőerdő-ország, köztük Brazília, Bolívia és Indonézia paktumot kötött, amelyben pénzügyi támogatást követelnek az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez és a biológiai sokféleség megőrzéséhez.

Az Amazonasnál harmadával kevesebb erdőt irtottak ki

2023. július 8.

Hírek

4 éve nem látott mértékűre csökkent az kiirtott erdőterület nagysága Brazíliában az Amazonasnál, a tavalyi hasonló időszakhoz képest 34 %-kal kevesebb erdőt pusztítottak el 2023 első felében. Idén eddig “csak” egy bő Nógrád megyényi esőerdő tűnt el Brazíliában.

Műanyag sziklákat találtak egy távoli szigeten

2023. március 16.

Hírek

A Brazíliához tartozó távoli, vulkanikus Trindade-sziget jóideje izgatja a tudósok fantáziáját, de a tengeri teknősök menedékének számító szigeten most rémisztő felfedezést tettek.

A leendő brazil elnök harcot hirdetett az erdőirtás ellen

2022. november 16.

Hírek

A brazil kormány véget fog vetni az illegális erdőirtásnak, és az országot az éghajlatváltozás elleni küzdelem élvonalába emeli – jelentette ki ma a megválasztott brazil elnök az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének 27. ülésén (COP27).

Bukott Orbán félfasiszta, erdőirtó barátja Jair Bolsonaró

2022. október 31.

Hírek

A baloldali Luiz Inácio Lula da Silva nyerte a brazil elnökválasztás tegnapi 2. fordulóját a regnáló szélsőjobboldali elnökkel, Jair Bolsonaróval szemben. A végeredmény alapján Lula az érvényes voksok 50,9 %-át, Bolsonaro pedig a 49,1 %-át szerezte meg. Lula 2003 és 2011 között kétszer négy éven keresztül vezette Brazíliát, harmadik ciklusa 2023. január 1-i beiktatásával kezdődik… Tovább »

Bolsonaroék a brazil természet tragédiája

2022. augusztus 8.

Hírek

Beperelte az államot Brazília egyik legnagyobb erdőpusztítója, és nyert. Azzal érvelt, hogy az állam 2001-ben szabálytalanul hozta létre a 118 ezer hektáros nemzeti parkot. A természetgyilkosok a brazil elnök politikájának köszönhetően elérték, hogy megszüntetik a védettséget.

Brazil orvbányászok véres aranya van az Apple, Google és Microsoft termékekben

2022. augusztus 3.

Hírek

Rendőrségi dokumentumok szerint egy olasz közvetítőcégen keresztül jutott el az illegálisan kitermelt arany a tech óriásokhoz, amelyek azt elektronikai cikkek áramköri lapkáiban használják fel rendkívüli kis mennyiségben. Az ügyben nyomoznak a brazil hatóságok, vádemelés egyelőre nem történt.