A Brexit szemét oldala: szeméthegyek állnak Gibraltáron

2022. április 15.

Hírek

Január óta gyűlt, most pedig már hegyekben áll a mintegy 6000 tonna szemét Gibraltáron a Brexitnek köszönhetően. Gibraltár ugyanis eddig a spanyol Cádiz tartományban található szeméttelepre szállította a hulladékot, de amikor a Brexit átmeneti időszaka befejeződött, a szemétszállításra kötött megállapodás is véget ért.

Ismét fellángolt a halászati vita London és Párizs között

2021. október 28.

Hírek

Újból fellángolt a hónapok óta parázsló halászati vita Nagy-Britannia és Franciaország között, miután mindkét kormány szankciókat és ellenszankciókat helyezett kilátásba arra az esetre, ha a vitás kérdésekben néhány napon belül nem születik egyezség.

Brexit után szabad a méhgyilkolás

2021. január 24.

Hírek

2018-ban az Európai Unió betiltotta a neonikotinoidos rovarirtó-szereket, amik a kihalás szélére sodorták a méheket. Nagy-Britanniában most engedélyt kaptak azok a rovarirtó-szerek, amik a méhek pusztulását okozzák. Egy teáskanál neonikotinoid 1250 millió (!) méh megöléséhez elég.

Végleg betehet a Brexit az atomerőmű-építésnek

2019. január 19.

Hírek

A Hitachi felfüggesztette 28 milliárd dolláros brit atomerőmű-építési projektjét, amiben értesülések szerint a Brexit-ügynek is lehetett szerepe. A japán társaság az ügyhöz kapcsolódóan 2,8 milliárd dolláros veszteségleírásra kényszerül, ezzel együtt – bár erre állítólag maga a menedzsment is hajlik – egyelőre nem törölte a projektet, és folytatná az egyeztetést a brit kormánnyal. Elemzők és befektetők… Tovább »

Nemzetközi támogatások a közös fenntarthatósági célokért

2017. november 5.

Hírek

Az ENSZ égisze alatt kibontakozó nemzetközi fejlesztési együttműködés hozzájárult az alapvető szociális és környezeti problémák enyhítéséhez is. A 2015-ben elfogadott ENSZ-program tovább erősítette ennek az együttműködésnek a jelentőségét a fenntarthatósági célok eléréséhez. Faragó Tibor összefoglalója.

Hogyan kezelhetők az olyan problémák, mint Donald Trump? Lelőhetjük – mondja David Attenborough

2016. november 6.

Hírek

David Attenborough egy interjúban viccelt azzal, hogy az olyan jelöltek kiiktatására, mint a republikánus Donald Trump a legjobb mód, ha lelőjük. Ezzel egy kiélezett politikai helyzetre hívta fel a figyelmet, mely a mézes-mázos felszín mögött rejtőzködik. A veterán természettudós, dokumentumfilmes kritizálta a republikánus elnökjelölt azon állítását, miszerint a klímaváltozás egy nem létező dolog.