Bulgária és a dögkeselyű

2019. április 19.

Hírek

Az illegális lelövések és mérgezések miatt a dögkeselyűk száma az elmúlt harminc évben 80%-al csökkent.

Zöld győzelem: nem lesz építkezés a Pirin Nemzeti Parkban

2019. január 18.

Hírek

Bulgária legfelsőbb bírósága megfellebbezhetetlen határozatban vonta vissza azokat a változtatásokat, amelyeket kormány 2017-ben vezetett be a Pirin Nemzeti Park kezelési tervébe. Óriási siker! A WWF és más természetvédelmi szervezetek az utolsó bírósági tárgyalást is megnyerték.

Megmenekül a Pirin Nemzeti Park

2018. május 8.

Hírek

Fontos lépés történt az UNESCO Világörökség részét képező bulgáriai Pirin Nemzeti Park védelmében. A WWF partnereivel pert nyert Bulgária kormánya ellen, amelynek tervei megnyitották volna az építkezések előtt a nemzeti park területét.

Óriásit bukott Bulgária a bolgár Paks 2-n

2017. augusztus 22.

Hírek

Bulgária tendert készül kiírni a félbehagyott belenei atomerőmű-beruházás értékesítésére. Temenuzska Petkova bolgár energiaügyi miniszter szerint a jövő év elején el kell indulnia a projekttel foglalkozó társaság privatizációjának – olvasható a Reuters jelentése alapján az atomenergiainfo.hu honlapján.

Óvatosan az orosz medvével

2016. december 18.

Hírek

Az Orbán kormány nem tanult a történelemből. Mindenki jól gondolja meg, amikor atomerőművet rendel áfonyával, jól átsütve. A bolgár devizatartalék három százalékát utalták át a Roszatom orosz atomerőműépítő cégnek.

Keményen ráfizetnek a bolgárok a felmondott orosz atomra

2016. december 12.

Hírek

Átutalták a bolgár devizatartalék 3%-át egy orosz cégnek. A tervezett orosz atomerőműtől elálltak a bolgárok 4 éve, ezért egy svájci döntőbíróság 200 milliárd forintnyi kártérítést ítélt meg a Roszatom orosz állami cég leányvállalatának.

Beépítés és fakitermelés veszélyezteti a bolgár világörökségi helyszínt

2016. november 16.

Hírek

A bolgár Pirin Nemzeti Park hamarosan felkerülhet az UNESCO veszélyeztetett világörökségi helyszíneinek listájára. A nemzeti park legújabb kezelési terve a beépíthető területet a jelenlegi mérték 12,5-szeresére növelné meg, továbbá a nemzeti park mintegy 60%-át szolgáltatná ki gazdasági célú fakitermelési munkálatoknak.

Keményen megfizetnek a bolgárok az orosz antiatomért

2016. szeptember 14.

Hírek

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök ma bejelentette, hogy országa kifizeti a Roszatomot. 660 millió eurót, azaz több mint 200 milliárd forintot fizet Bulgária az orosz állami cégnek, mert 2012-ben felmondták a négy évvel korábban kötött szerződést egy új atomerőmű építéséről.