Hírek
Burgonya, avagy krumpli. A magyar gasztronómia egyik legmeghatározóbb élelmiszere, szinte nap mint nap fogyasztjuk, ám ennek ellenére igen keveset tudunk róla. Pedig minden háztartásban ott lapul belőle néhány a kamrában, pincében vagy a hűtőben. Mielőtt azonban nekiállnánk egy újabb adag krumplis ételt készíteni, előtte nézzünk meg pár érdekes tényt erről a hétköznapi, ám annál izgalmasabb… Tovább »
Hírek
Csökkenteni kell az élelmiszerekben a rákkeltő akrilamid mennyiségét – a hamarosan hatályba lépő EU-rendelet elsősorban a sültkrumplit, bizonyos pékárukat és a kávét érinti. Nagyon oda kell figyelni arra, hogy a főzni való krumplit ne süssük, a nem megfelelő hőkezelés hatására képződő akrilamiddal ugyanis lényegében műanyagot eszünk.
Hírek
A földművelésügyi tárca tervei szerint csak olyan étkezési burgonya kerülhet kereskedelmi forgalomba, amely ép, nincs eltávolított része és nem hiányos, tiszta és kemény, legkisebb átmérője pedig nem lehet kisebb 3,5 centiméternél.
Hírek
Mai ítéletében a luxembourgi Európai Bíróság – Magyarország és a hozzá csatlakozó országok keresetének helyt adva – megsemmisítette az Európai Bizottság azon határozatait, amelyekkel az Amflora nevű génmódosított burgonya ipari és termelési célú forgalmazását, illetve takarmányként történő felhasználását engedélyezte.