Új szakmai jelentés Magyarország és 24 további EU tagállam energia-klímatervéről: jelentős újratervezés szükséges!

2023. október 25.

Hírek

A Klíma Akcióhálózat (CAN Europe) nemzetközi éghajlatvédelmi civilszervezet ma bemutatta 25 EU-s tagállam felülvizsgált Nemzeti Energia- és Klímaterve (NEKT, angolul NECP) tervezeteit értékelő szakmai jelentését. A magyar tervet értékelő  MTVSZ ebben felhívja a figyelmet, hogy a fosszilis-függőségünket leghatékonyabban csökkentő célokat, intézkedéseket erősíteni kell benne.

In memoriam Bauer Zsolt

2023. március 27.

Hírek

Nagyon szomorúak vagyunk: elhunyt Bauer Zsolt, a Regionális Környezetvédelmi Központ (REC) korábbi kommunikációs vezetője,  az Al Gore vezette globális klímaprojekt, a Climate Reality Project európai vezetője, a CAN Europe bizottsági tagja.

A klímacélok feláldozása energia-válsághelyzetben is életveszélyes 

2022. szeptember 10.

Hírek

Az energiafogyasztás csökkentésén, az energiahatékonyság növelésén és a fosszilis energiát helyettesítő megújuló energiaforrások fokozott kiaknázásán alapuló energiaátmenet az út a békés, megfizethető, tiszta és biztonságos energiaellátás felé – figyelmeztet 26 európai civil szervezet az uniós energiaügyi miniszterek találkozója előtt.

A tagállami fosszilis energia támogatások ma is hátráltatják a klímaválság megoldását

2019. szeptember 11.

Hírek

Magyarország az egyik olyan uniós tagállam, amelynek Nemzeti Energia- és Klímaterve (NEKT) tervezetében az szerepel, hogy nemzeti szinten “a fosszilis üzemanyag-fogyasztás nem részesül támogatásban”. Ezzel szemben az Európai Bizottság és szakmai civilszervezetek kimutatásai, kutatásai alapján a fosszilis energiák itthon évente(!) átlag 370-660 millió euró támogatást kapnak, ami közel négyszer annyi, mint amennyit a megújuló energiákra… Tovább »

Magyarország bronzérmes a legkárosabb adókedvezményeket nyújtók listáján

2017. május 22.

Hírek

Magyarország a harmadik helyet nyerte meg azon az európai szavazáson, amelyen a Föld éghajlatára nézve a leginkább káros adókedvezményeket „jutalmazták”. Ezt a kétes dicsőségű eredményt hazánk a céges személygépkocsi-vásárlás és -használat gáláns adókedvezményeivel érdemelte ki.