60 új fajjal bővült a veszélyeztetett fajok köre

2022. november 26.

Hírek

Ma megerősítették a CITES panamavárosi természetvédelmi konferenciáján a hatvan cápafaj nemzetközi védelméről hozott előző heti, történelminek nevezett döntést, amely ezzel hatályba lépett.

5 mondat felkavarta az ENSZ Óceán-konferenciájának állóvizét

2022. július 2.

Hírek

Lisszabonban gyűltek össze a világ vezetői, hogy az ENSZ Óceán-konferenciáján együtt vitassák meg, hogyan lehetne megakadályozni az óceánok további pusztulását. Az euronews összeszedte azt az öt kijelentést, mely a leginkább felkavarta az állóvizet.

Közel 40 ezer védett cápát csonkítottak meg

2020. május 7.

Hírek

26 tonnányi cápauszonyt foglaltak le Hongkongban, melyet 38 ezer védett állatról vágták le. A fogás kiemelkedő rekord: az eddigi csúcs 3,8 tonna volt. Évi 73 millió cápát ölnek meg az uszonyáért. Jellemzően ezeket a még élő állatokról vágják le a halászok.

Szoftveres cápavédelem

2015. február 21.

Hírek

Gyors fajfelismerés segíti a küzdelmet a védett cápafajok illegális halászata ellen. Nyugodtabb életet ígér az ikonikus halnak a FAO új digitális eszköze, amely révén gyorsan beazonosíthatóvá válnak bizonyos fajai.

Történelmi döntés a cápákért

2014. szeptember 13.

Hírek

Holnaptól hét veszélyeztetett cápa és rájafaj élvez nagyobb védelmet az új szabályok értelmében, amelyek az illegális kereskedelem és a nem fenntartható halászati módszerek visszaszorítását célozzák.

Ausztrál cápaharc: csak a kormány gyilkol

2014. április 10.

Hírek

Az ausztrál kormány halomra gyilkolná a cápákat, a közvélemény azonban nem ért ezzel egyet. Évente 12 embert ölnek meg a cápák, 11. 417 cápát ölnek meg az emberek óránként!

Hazaúszó vándor cápák

2013. december 7.

Hírek

Több évtizedes nemzetközi kutatás szerint a citromcápák visszatérnek szülőhelyükre, és ott adnak életet saját utódaiknak. Ez az első kutatás, amely a cápák kikelési helyére való, régóta gyanított visszatérését tudományosan bizonyítja, s ez hatékony érv a halászati szabályozások szigorításáért. A nagy fehér cápákat még azelőtt megölik, hogy megnőhetnének.

Egyre eredményesebb a cápauszony bojkott

2013. szeptember 9.

Hírek

Csaknem 30 százalékkal visszaesett a cápauszony importja Hongkongban azóta, hogy kampánnyal győzködik a légi- és hajótársaságokat: ne szállítsák a Kína-szerte fogyasztott terméket.

Százmillió cápa pusztulhat el évente a halászat miatt

2013. március 5.

Hírek

Az agresszív túlhalászat néhány cápafajt a kihalás felé sodor. Boris Worm, a vizsgálat vezetője és a Dalhousie Egyetem biológusprofesszora szerint az elemzés azt mutatja, hogy évente 15 cápából egyet halászok pusztítanak el. „Az uszonyok iránti egyre nagyobb igény a cápákat egyre védtelenebbé teszi.”

Cápák a keresőmben

2013. január 21.

Hírek

Két magyar természetfilmes Selmeczi Dániel és Sásdi Zsolt nem kisebb vállalkozásba fogtak, mint hogy testközelből filmezzék le a tengerek csúcsragadozóit, a cápákat. A Cápák a keresőmben c. filmjükkel arra is felhívják a figyelmet, hogy a cápauszony-kereskedelem miatt az utóbbi években a cápafajok harmada a kihalás szélére került.