Újabb intézkedésekkel támogatja a Főváros az autómegosztást

2021. május 22.

Hírek

Az autómegosztás vagy carsharing a városi autóhasználat egy fenntartható változata. Ha valaki csak néha, alkalmanként autózik a városban, akkor igazán zöld és kényelmes alternatíva ez, hiszen a megosztott autó mindig kéznél van, amikor viszont nincs szükségünk rá, más is közlekedhet vele.

Javaslatok az autómegosztás előmozdítására

2020. január 17.

Hírek

A Fővárosi Közgyűlés legutóbbi ülésén arról döntött, hogy meg kell vizsgálni az autómegosztó-szolgáltatások lehetséges fővárosi szabályozását. Ehhez tett javaslatokat Dorosz Dávid főpolgármester-helyettesnek írt levelében a Levegő Munkacsoport.

Magyarország lesz Európa Detroitja

2019. december 13.

Hírek

Az autóipar egy technológiai váltás, a világgazdaság pedig egy válság küszöbén áll. Az Orbán-kormány a német autógyárak összeszerelő üzemévé változtatta a magyar gazdaságot, ami bármikor bedőlhet.

Karácsony kihirdeti a klímavészhelyzetet

2019. október 14.

Hírek

Karácsony Gergely tegnap megválasztott budapesti főpolgármester zöld tervei: elindítják az átlátható, zöld és szolidáris Budapest programját; kihirdetik a klímavészhelyzetet;  elkezdik a menetdíj kedvezmények kiterjesztését, például a 7 évesnél fiatalabb gyerekekre; álláskeresők számára is ingyenessé teszik a tömegközlekedést.  Új világ jön a budapesti autósok számára a választás után?

Viszlát saját autó, ideje másét használnom!

2019. február 28.

Hírek

A következő 6 évben duplázódhat azoknak a száma, akik saját autóikat feladva a közösségi autózás kényelmét választják. Világszerte már így is 22 millióan használják az autómegosztó szolgáltatásokat.

Greengo vs. Mol Limo – a közautó a gazdagok békávéja

2018. február 15.

Hírek

A napokban elindult a Mol közautó-szolgáltatása, a Mol Limo. A budapesti piacon így már 2 cég szolgáltat majdnem 500 autóval, ami már van akkora mennyiség, hogy az átlag fővárosiak figyelmét is felkeltse. Az Index utánaszámolt, kinek éri meg közautózni, és tesztelte a kínálatot. Mielőtt kipróbálnánk, érdemes elolvasni ezt a cikket.

Egyre sikeresebb a bécsi carsharing

2016. május 16.

Hírek

A carsharing, vagyis az közösségi autómegosztás pozitív hatással van Bécsben a városi mobilitásra. Egy friss tanulmány szerint 100.000 bécsi használja ezeket a szolgáltatásokat, így évente összesen 44 millió kilométerrel kevesebb utat tesznek meg a személygépjárművek- 7.000 tonnával kevesebb szén-dioxidot juttatva a levegőbe.

Akinek teher az autó, az megosztja

2013. január 13.

Hírek

Ma világátlagban a motorizált utazásokat 70 százalékban autóval teszik meg. A rendszeres havi kiadások között – a lakhatás után – a közlekedés a legnagyobb tétel az autóval rendelkező háztartásokban. Most közel egymilliárd autó van a világon, és előrejelzések szerint ez megduplázódik 2020-ig. Van ahol már elfordulgatnak a gépkocsitól.

Lemaradásban a megosztott autózás

2012. szeptember 15.

Hírek

Nálunk még mindig csak ismerkednek autósok és autó nélküli utazni vágyók a telekocsi-rendszerrel. Európa német nyelvű országaiban viszont egyre jobban fellendülőben van ez a közlekedési lehetőség, nemcsak privát megoldásként, hanem üzleti alapon is.