103. születésnapján meghalt James Lovelock, a Gaia-elmélet megalkotója

2022. július 28.

Hírek

103. születésnapján elhunyt James Lovelock, a Gaia hipotézis megalkotója. A klímakutató július 26-án otthonában halt meg szeretteivel körülvéve. Az Egyesült Királyság egyik legelismertebb független tudósát leginkább arról az elméletéről ismerték, hogy a Föld egy önszabályozó organizmusközösség.

Az eddig gondoltnál veszélyesebb az ózon

2022. április 9.

Hírek

Az ózon a szmog egyik fő alkotóeleme, már most is veszélyes szennyezőanyag, de egy friss kutatás szerint sokkal súlyosabb problémákat okozhat a jövőben, mint azt eddig sejtették.

Ózonlyukas törékeny siker

2022. március 31.

Hírek

A nyolcvanas évek közepére vált nyilvánvalóvá, hogy az Antarktisz feletti ózonréteg elvékonyodása ellen cselekedni kell. Sok minden történt, de tavasszal még mindig rendszeresen ott a lyuk.

Ajjaj – nagy a baj!

2018. november 23.

Hírek

Nemhogy kevesebb, de egyre több a szén-dioxid. A betiltott, korábban hűtőközegként használt fluor-triklórmetán (CFC-11) légköri koncentrációjának csökkenése jelentősen lelassult, ami arra utalhat, hogy valahol továbbra is gyártják, vagy egyes termékek előállításakor felszabadul, ám a forrást még nem sikerült azonosítani.

Kína megszegte a Montreali Egyezményt

2018. július 9.

Hírek

Évekig találgatták a szakértők, hogy honnan jön a nagy mennyiségű ózonréteget károsító gáz. Titkos nukleáris fejlesztéseket sejtettek a háttérben, de a megoldás prózaibb – olcsó kínai nyílászárók veszélyeztetik a bolygót. A héten Bécsben ülésezik egy nemzetközi bizottság, hogy megoldást találjon a helyzetre.

Robbanás a légkondi technológiában

2018. január 12.

Hírek

Egy új, vízalapú légkondicionálót fejlesztettek ki szingapúri tudósok, amely a jelenlegi technológiánál jóval kevésbé terheli a Föld légkörét. A következő generációs klímaberendezés bármilyen vegyi hűtőközeg és kompresszor nélkül képes a levegőt lehűteni, és mintegy 40 %-kal energiahatékonyabb a jelenleg széles körben elterjedt berendezéseknél.

Drága öngól a légkondicionálás

2017. július 21.

Hírek

Korábban kevesebb figyelmet kapott az az összefüggés, miszerint ahogyan a világ népessége és a globális átlaghőmérséklet emelkedik, a légkondicionálók iránti igény is egyre bővül, ami újabb jelentős tétellel járul hozzá a klímaváltozáshoz. A klímaberendezések hatékonyságának javításával, illetve az alkalmazott üvegházgázok kiküszöbölésével potenciálisan akár 1 Celsius-fokkal is korlátozható lehet 2100-ig a globális felmelegedés mértéke – állítja… Tovább »

Betiltják a HFC-t is

2016. július 31.

Hírek

A CFC helyett jött a HFC; az ózonréteg megmenekült, de a klímaváltozás felgyorsult. Most újabb alku születhet: a HFC-nek is mennie kell. Száműzik a „szuper-üvegházgázokat”

Újabb vitatott elmélet támadja az éghajlatváltozást

2013. július 10.

Hírek

A halogénezett szénhidrogének (CFC) felelősek az éghajlatváltozásért és nem a szén-dioxid állítja a Waterloo Egyetem kutatója egy sokat támadott cikkben, amely a napokban jelent meg egy szaklapban.