A nagybányai ciánszennyezés 20. évfordulóján mentsük meg Verespatakot!

2020. január 30.

Hírek

A nagybányai ciánszennyezés huszadik évfordulójára emlékezve a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Fenntarthatóság Felé Egyesület arra hívta fel a figyelmet, hogy nem tanultunk a múltból, s a hasonló potenciális szennyezőforrások felszámolása helyett újabb cianidos technológiájú aranybányák megépítése fenyeget minket.

Február 1 a Tisza élővilágának napja és a Civilek napja

2019. február 1.

Hírek

MA van a TISZA ÉLŐVILÁGÁNAK NAPJA. 19 évvel ezelőtt, 2000 januárjának legvégén átszakadt egy romániai bányavállalat ülepítőjének gátja. 100 ezer m³ súlyosan mérgező, cianid- és nehézfémtartalmú szennyvíz zúdult a mellékfolyókon keresztül a Tiszába.

Közös kincsünk a Tisza

2019. február 01.

Helyszín: Martfű Mártírok út 1.

Programok

A magyar természetvédelem történetének egyik legsötétebb fejezeteként híresült el a 2000. év eleje: 2000. január 31-én történt ugyanis, hogy a Szamos felső folyásának a vízgyűjtő területén működő román-ausztrál tulajdonú Aurul bányavállalat ülepítő tavának gátszakadása miatt több mint százezer köbméter cianiddal és nehézfémekkel szennyező víz került a Szamos és a Tisza folyókba. A szennyeződés február 1-12.… Tovább »

Meddig úszhatják meg büntetlenül a multik?

2018. október 17.

Hírek

Meddig úszhatják meg büntetlenül a nemzetek feletti cégek azt, hogy elszennyezik vizeinket, talajainkat, a levegőt, tönkreteszik bolygónk éghajlatát, meggyilkoltatják a környezetvédő aktivistákat, megmérgezik, kizsigelerik a munkásokat? Erre a problémára adhatna megoldást egy olyan kötelező hatályú nemzetközi egyezmény, amelynek célja az emberi jogok védelme a nemzetek feletti vállalatok tevékenységeivel szemben. Beszámoló a multik megregulázását célzó ENSZ… Tovább »

Újabb ciánszennyezés fenyeget Erdélyben

2018. február 3.

Hírek

Újabb erdélyi ciánszennyezés veszélyére figyelmeztető közleményt adott ki Tőkés László néppárti EP-képviselő: eszerint egy kanadai cég a Hunyad megyei Felsőcsertésen (Certejul de Sus) készül ciántechnológiával aranyat és ezüstöt bányászni, ám nem biztosította a szükséges pénzügyi garanciát.

A vizes élőhelyek 87%-a eltűnt – okosabb vízgazdálkodásra lenne szükség

2017. február 2.

Hírek

Február másodika a Vizes élőhelyek Világnapja. A WWF adatai szerint az emberi tevékenység miatt Európában a vizes élőhelyek mintegy kétharmada már elpusztult, globálisan pedig 87%-uk eltűnt. Vizes élőhelyeink hiánya nagyban megnöveli a társadalom sérülékenységét a szélsőséges természeti hatásokkal szemben.

Az arany véres árnyéka

2016. március 26.

Hírek

Ehetetlen halak, mérgező rizs és napokig tartó viszketés minden mosakodás után – ezt hagyja maga után egy tíz éve nyitott aranybánya Thaiföld északkeleti részén, távol a turistáktól hemzsegő tengerpartoktól. Amíg a „félénk” helyi férfiak a rizsföldeken dolgoznak, a falusi nők tárgyalnak, blokádokat építenek és eltömítik a bányászok vécéit. Vitatkoztak, hogy megerőszakolják-e őket. Helyszíni riport.

16 éve robbant a tiszai cianidbomba

2016. február 3.

Hírek

16 éve, 2000. február 2-án, szerda este Szőke Sándor, a Felső-Tiszavidéki Környezetvédelmi Felügyelőség igazgatója arról tájékoztatta a hírügynökségeket, hogy a nagybányai Aurul vállalat tározójából kizúduló 100 ezer köbméter cianid- és nehézfémtartalmú szennyvíz elérte a Tiszát. Ezzel véget ért a három napos reménykedés.

A Tiszát a szakemberek mentették meg

2015. február 18.

Hírek

A magyar sajtó több cikkben is megemlékezett a tizenöt éve történt Tiszavölgyi ciánkatasztrófáról. A megjelenteket én a kárenyhítésben meghatározó szerepet játszó szervezet akkori vezetőjeként és aggódó szakemberként szeretném kiegészíteni. Tiszánk – múltunk, jövőnk.

Február 1. a Tisza Élővilágának Emléknapja

2015. február 1.

Hírek

2000. január 31-én 22 órakor a Szamos felső folyásának vízgyüjtő területén müködő román-ausztrál vegyes tulajdonú, Aurul nevű bányavállalat cianiddal és nehézfémekkel telt zagytározójának gátja átszakadt. Ennek hatására 50-100 tonna különböző súlyosan mérgező anyagokat tartalmazó közel 100.000 köbméter folyékony és lebegő hordalék került az élővízbe.