Bagós fizess! Jó sokat

2022. november 28.

Hírek

Egy brüsszeli terv szerint mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a dohányosoknak. A változás a kelet-közép-európai dohánypiacokat érintené a legérzékenyebben, ahol jelenleg egy doboz cigaretta olcsóbb a boltokban, mint amekkora adót az unió beszedne az emelés után.

Világszerte csökkent a dohányosok száma

2021. november 18.

Hírek

Folyamatosan csökken a dohányosok száma a világ népességének növekedése ellenére – közölte Genfben az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A 15 és 24 év közöttiek körében 2000 és 2020 között 20,8 %-ról 14,2 %-ra esett vissza a dohányosok aránya. A trend valószínűleg folytatódik, így 2025-re számuk 13 %-ra csökkenhet. Mindeközben évi 4500 milliárd csikk nem a kukákban landol.

A cigiár elérte a magyarok tűréshatárát

2021. április 4.

Hírek

Úgy tűnik, a cigaretta ára elérte azt a szintet, ami már lépésre készteti a magyarokat. 2020 november-decemberéhez képest most március-áprilisban egy doboz cigaretta ára 200-250 forinttal is emelkedhetett, amely sokkal nagyobb érvágás a dohányosoknak, mintha fél évente szembesülnek egy 40-60 forintos drágulással.

A füstszűrős is nagy szívás

2019. október 28.

Hírek

Nemhogy nem segít kiszűrni a kátrány egy részét, de kifejezetten növelheti a tüdőrák kockázatát a füstszűrő – figyelmeztetnek amerikai és brit kutatók, akik a British Medical Journal című orvostudományi folyóiratban publikált tanulmányukban a cigarettacsikkek műanyagszennyezésben játszott szerepére is rámutatnak.

A dohányzás súlyosan károsítja az ön és a bolygó egészségét!

2018. október 8.

Hírek

A cigaretta árának tükröznie kellene azt a sok környezeti rombolást, amit a dohányipar okoz, az erdőirtástól kezdve a vízszennyezésig, állítja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tanulmánya. A kutatás szerint a szektor ökológiai lábnyoma egész országokéhoz hasonlítható.

A nemdohányzók is nagyot szívnak Európa legnépszerűbb városaiban

2018. augusztus 10.

Hírek

A nyári városlátogatások kellemes kikapcsolódást jelentenek. Az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség ugyanakkor felhívja a turisták figyelmét, hogy a tíz leglátogatottabb európai város levegőjének belélegzése olyan, mint ha naponta 1-4 cigarettát szívnánk el.

Május 31 Dohányzásmentes Világnap. Ne törd össze a szíved!

2018. május 31.

Hírek

Még mindig nincs eléggé a köztudatban – a dohányzás a szívbetegségek és a stroke vezető oka Magyarországon. A dohányosok körében 2-4-szer nagyobb a szívkoszorúér-megbetegedések és az agyvérzés kialakulásának valószínűsége, mint a nemdohányzóknál, a passzív dohányos felnőttek esetében pedig 25-30%-kal magasabb ez a kockázat.

Több fronton gyilkol a dohányzás

2017. május 30.

Hírek

A május 31-i dohányzásmentes világnaphoz időzített tanulmány szerint a dohány termesztése, szárítása, valamint a cigaretta gyártása és elszívása szennyezi a légkört és erdőirtáshoz vezet. Magyarországon a legmagasabb a tüdőrák okozta halálesetek aránya az EU-ban. Mennyire veszélyes az anya dohányzása?

A dohányzás évi 1,4 billió dollár kárt okoz

2017. február 2.

Hírek

Elkészült az első globális tanulmány, amely megpróbálja összegezni, mennyibe is kerül a világnak a dohányzás. Az összes egészségügyi kiadás 6 %-a a füstölés okozta betegségek kezelésére megy el.