Az EU terve, hogy a COP28 konferencián a fosszilis tüzelőanyagok globális kivonását szorgalmazza

2023. szeptember 11.

Hírek

A CO2-kibocsátó fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivonására vonatkozó javaslatot a COP27 legutóbbi ülésén több mint 80 ország támogatta, de az olajban és gázban gazdag országok ellenezték azt. Az Európai Unió országai arra készülnek, hogy a COP28 klímacsúcson globális megállapodást szorgalmazzanak a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivezetéséről – derült ki az EU tárgyalási álláspontjának tervezetéből.

A luxustermékekre kivetett magas adóval csökkenthető lenne a CO2 kibocsátás

2023. július 14.

Hírek

A One Earth tudományos folyóiratban a héten jelent meg egy tanulmány, melyben azt írják, hogy a luxuscikkek megadóztatása hatékonyan csökkentené a szén-dioxid-kibocsátást. A tanulmányban hangsúlyozzák, hogy például a repülőjegyekre vagy a SUV-okra magasabb adókat vethetnének ki, mert a jelenlegi csekély.

Az Exxon és a Chevron részvényesei klímagyilkosok

2023. június 1.

Hírek

A két legnagyobb amerikai olajkitermelő, az Exxon és a Chevron részvényesei túlnyomó többségben elutasították a szigorúbb kibocsátáscsökkentésre irányuló felhívásokat, ezzel több mint egy tucat éghajlattal kapcsolatos javaslatot dobtak vissza.

Kiiktatják a fosszilis tüzelőanyagokat egy svéd régióban

2023. május 27.

Hírek

A közlekedés szén-dioxid-mentessé tétele is fontos cél a dél-svédországi Skåne régióban: az itteni városok célja a fosszilis tüzelőanyagok kiiktatása, és a városi szolgáltatásokból származó CO2-kibocsátás csökkentése.

Betiltották Franciaországban a rövid távú belföldi repülűjáratokat

2023. május 25.

Hírek

Franciaországban betiltották a belföldi repülőjáratokat azok között a városok között, amelyek esetében két és fél óra alatt meg lehet tenni az utat vonattal is. Az új szabály alapján Párizsból már nem lehet repülővel utazni Nantes-ba, Lyonba vagy Bordeaux-ba.

Az elefántok az esőerdők fontos kertészei

2023. január 28.

Hírek

Az elefántok, ezek a csendes óriások menthetik meg a Földet a klímaváltozás hatásaitól. Legalábbis igen fontos szerepet játszhatnak benne, védelmüket ezért kellene jobban támogatni – mutat rá a Saint Louis Egyetem tanulmánya.

100% zöld tömegközlekedésre áll át a norvég főváros – a világon elsőként!

2022. november 11.

Hírek

A norvég főváros elsőként valósítja meg a zéró CO2 kibocsátású tömegközlekedést, a teljes buszparkot és komphálózatot elektromosra cserélik. Oslo lesz a világ első fővárosa, ahol megvalósul a kibocsátásmentes tömegközlekedést a teljes buszpark és komphálózat elektromosra való átállásával, Skandinávia a világ egyik legkörnyezetbarátabb térsége. Fantasztikus előrelépések történtek az elmúlt években a megújuló energiára való átállásban, a közlekedés… Tovább »