Paks 2-re költenék az energiahatékonysági forrást

2020. szeptember 16.

Hírek

A kormány javaslatokat vár ahhoz, hogy miként fordíthatók Paks 2-re az eredetileg energiahatékonysági célú szén-dioxid-kvótabevételek. Orbánéknak „kreatív” megoldásokra van szükségük, mert az ilyen átcsoportosítás éppenséggel tilos – hívta fel a figyelmet az ügy kapcsán Jávor Benedek.

Óriási üzlet a környezetszennyezés

2018. június 18.

Hírek

Minden más árupiaci cikket felülmúlva emelkedett eddig az európai szén-dioxid-kibocsátási kvóták árfolyama a piacokon. A megújuló energiaforrások terjedése, a fosszilis energiahordozók kiszorítása a mixből eredményezte a gyors drágulást, de a spekulánsok is rárepültek a piacra.

Az önzés miatt bukhat a párizsi klímacsúcs

2015. október 13.

Hírek

Az ENSZ párizsi klímacsúcsa kudarcra van ítélve, hacsak nem tervezik újra a célokat – mondja több tudós is alig pár hónappal a nagy reményekkel várt decemberi konferencia előtt.

Összeomlóban az uniós CO2-kvótarendszer

2015. május 22.

Hírek

Virtuális szén-dioxid-bankot hoz létre Brüsszel, hogy mesterségesen feltornássza az üvegházhatást okozó gáz kibocsátásának költségeit.

4 milliárdos CO2 kvóta bukta

2014. november 17.

Hírek

Eddig körülbelül négymilliárd forinttal marad el az éves tervtől a szén-dioxid-kvótákból származó állami bevétel, írta hétfőn a Napi Gazdaság a Nemzetgazdasági Minisztériumra hivatkozva.

Már a környezetszennyezés okozhat globális konfliktust

2013. november 2.

Hírek

Az olajkészletek hiánya mítosszá vált, mostanra már nem az energiahordozók, hanem sokkal inkább a környezetszennyezési kvóták szűkössége hordozza magában a globális konfliktushelyzet kialakulásának veszélyét – állapítja meg a BND német szövetségi hírszerző szolgálat tanulmánya.

Trükközés a károsanyag kibocsátással

2013. október 29.

Hírek

Az uniós gazdaságban 18 százalékkal csökkent az üvegházgáz-kibocsátás, vagyis majdnem teljesítettük a 2020-as célkitűzést. A jó hír azonban némi szkepticizmussal kezelendő: mindössze arról van szó, hogy a légszennyező gyártást kihelyeztük a harmadik világba. A probléma tehát nem oldódott meg.

Karbon-bűvészkedés: pilótajáték kormányzati támogatással?

2013. március 4.

Hírek

Minisztériumi jóváhagyást lobogtatva, ismeretlen minőségű lombtrágya megvásárlására vesz rá egy jó kormánykapcsolatokkal rendelkező cég magyar gazdákat, azzal ámítva őket: a költségeik a lombtrágya-projekttel generált széndioxid-kvóták eladásából gyorsan megtérülhetnek. A Párbeszéd Magyarországért szerint a kormánynak sürgősen fel kell lépnie a vidéki családok sokaságát fenyegető, átverés-gyanús ügylettel szemben.