Világszerte be kell árazni a szén-dioxid-kibocsátást

2021. május 7.

Hírek

A széndioxid-kibocsátás piaci alapú és globális beárazása szükséges a éghajlatváltozás feltartóztatásához – mondta Angela Merkel német kancellár tegnap a Petersbergi Klímadialógus (PCD) nevű konferenciasorozat idei tanácskozásán, amelyet a novemberi glasgow-i ENSZ-klímakonferencia (COP26) előkészítésére hívtak össze.

Vámot vetne ki a szennyező országok termékeire az EP

2021. március 12.

Hírek

Az Európai Parlament megnyitotta az utat az uniós karbonadó bevezetése előtt. A most elfogadott javaslat szerint adót vetnének ki azon országok termékeire, ahol az uniósnál lazább kibocsájtási szabályok vannak érvényben.

Paks 2-re költenék az energiahatékonysági forrást

2020. szeptember 16.

Hírek

A kormány javaslatokat vár ahhoz, hogy miként fordíthatók Paks 2-re az eredetileg energiahatékonysági célú szén-dioxid-kvótabevételek. Orbánéknak „kreatív” megoldásokra van szükségük, mert az ilyen átcsoportosítás éppenséggel tilos – hívta fel a figyelmet az ügy kapcsán Jávor Benedek.

Óriási üzlet a környezetszennyezés

2018. június 18.

Hírek

Minden más árupiaci cikket felülmúlva emelkedett eddig az európai szén-dioxid-kibocsátási kvóták árfolyama a piacokon. A megújuló energiaforrások terjedése, a fosszilis energiahordozók kiszorítása a mixből eredményezte a gyors drágulást, de a spekulánsok is rárepültek a piacra.

Az önzés miatt bukhat a párizsi klímacsúcs

2015. október 13.

Hírek

Az ENSZ párizsi klímacsúcsa kudarcra van ítélve, hacsak nem tervezik újra a célokat – mondja több tudós is alig pár hónappal a nagy reményekkel várt decemberi konferencia előtt.

Összeomlóban az uniós CO2-kvótarendszer

2015. május 22.

Hírek

Virtuális szén-dioxid-bankot hoz létre Brüsszel, hogy mesterségesen feltornássza az üvegházhatást okozó gáz kibocsátásának költségeit.

4 milliárdos CO2 kvóta bukta

2014. november 17.

Hírek

Eddig körülbelül négymilliárd forinttal marad el az éves tervtől a szén-dioxid-kvótákból származó állami bevétel, írta hétfőn a Napi Gazdaság a Nemzetgazdasági Minisztériumra hivatkozva.

Már a környezetszennyezés okozhat globális konfliktust

2013. november 2.

Hírek

Az olajkészletek hiánya mítosszá vált, mostanra már nem az energiahordozók, hanem sokkal inkább a környezetszennyezési kvóták szűkössége hordozza magában a globális konfliktushelyzet kialakulásának veszélyét – állapítja meg a BND német szövetségi hírszerző szolgálat tanulmánya.