Uniós szintű éghajlatvédelmi célok tagállami kötelezettségek nélkül

2017. december 2.

Hírek

Európa mindig is az egyik vezető ereje volt az éghajlatváltozás elleni globális küzdelemnek. Példamutató klímapolitikát alakított ki, nagy szerepet vállalt a Párizsi Megállapodás létrehozásában. E mögött az áll, hogy az európai polgárok hisznek a tudománynak és kevésbé hagyják magukat hamis információkkal félrevezetni.

Párizs után – az MTA klímakonferenciája videón

2017. augusztus 11.

Hírek

Milyen hatásai vannak eddig a 2015 decemberében elfogadott párizsi éghajlatvédelmi egyezménynek? Korábbi környezetvédelmi megállapodások alapján mennyi kompromisszummal járhat a végrehajtása? Hogyan alakul Magyarország üvegházgáz-kibocsátása? Hogyan és mikorra lép ki az USA – Donald Trump elnök június 1-i bejelentése nyomán – az egyezményből? Többek között erről szervezett tudományos ülést az MTA Meteorológiai Tudományos Bizottság Éghajlati Albizottsága,… Tovább »

Trump kilépteti at USA-t a párizsi klímaegyezményből

2017. augusztus 5.

Hírek

Az amerikai kormány írásban értesítette az Egyesült Nemzetek Szervezetét (ENSZ) a párizsi klímaegyezményből történő kilépési szándékáról. Az amerikai külügyminisztérium ugyanakkor közleményben jelezte, hogy a kormányzat a jövőben is változatlanul részt vesz a klímaváltozásról folyó nemzetközi tárgyalásokon, beleértve a párizsi egyezmény végrehajtásáról szóló megbeszéléseket is. Az USA az üvegházhatású gázok kibocsátásának 15 százalékáért felelős

A betűk hatalma

2017. június 15.

Hírek

És Trump aláírta. Az USA kilépett a Párizsi Klímaegyezményből. Itt a világvége! Egyezmény. Fogalom, a felek pillanatnyi önös érdekei által diktált alku, aláírással, pecséttel, miegymással megerősítve, hitelesítve, stb. jellemzője, hogy önös érdekek miatt megszegik, kijátsszák, a másik felet becsapva, kihasználva, kivétel, ha ez már eredetileg is be volt építve az alkuba.

Trump nélkül se dől be a klímaegyezmény

2017. június 15.

Hírek

Az Európai Parlament megszavazta, hogyan hajtsuk végre a párizsi éghajlatváltozás elleni megállapodást. Az Európai Bizottság elnöke szerint az USA kilépése az egyezményből csak még elkötelezettebbé tette a többieket.

Magyarország az öt tehetetlen uniós ország egyike egy klímajelentés szerint

2017. január 13.

Hírek

„Megmenekül a Föld” –ezzel a szuperhős filmekhez illő szlogennel harangozták be 2 évvel ezelőtt a az ENSZ klímakonferenciájának sikerét. Akkor 195 ország írt alá a jelentést, mellyel vállalta, hogy megtesz minden tőle telhetőt a klímaváltozás megfékezéséért. De vajon mostanáig mi történt? –erről készített jelentést két nemzetközi szervezet. A helyzet nem túl rózsás és Magyarország eddig… Tovább »

Hatályba lépett a Párizsi Megállapodás. Hol tart a melegedés Magyarországon?

2016. november 14.

Hírek

Az éghajlatváltozás jelei hazánkban is megfigyelhetők. Az utóbbi két évtizedet jellemző magas hőmérsékleti anomáliák és az egymást követő évek szélsőséges csapadékviszonyai is indokolják az éghajlati állapot folyamatos nyomon követését a jövőben is, reprezentatív, ellenőrzött, homogenizált mérésekre alapozva.

Trump felmelegítheti a bolygót

2016. november 11.

Hírek

Az ENSZ már a választások előtt elismerte: nincs B-terve arra az esetre, ha Trump győz, és fenyegetését beváltva kilép a klímaváltozás elleni küzdelemből. Kína talán meggyőzheti az új elnököt, különben a megcélzott 2 fokos felmelegedésből könnyen 4 lehet.

Végre életbe léphet a sorsdöntő párizsi klímaegyezmény

2016. október 4.

Hírek

Ma az Európai Parlament szinte egyhangúlag jóváhagyta a tavaly Párizsban megkötött éghajlatváltozás elleni egyezményt. Az EU 28 országával együtt így már elég ország van ahhoz, hogy az egyezség életbe léphessen!