Vízzel hajtott kerekek – Kincskeresés a malmok nyomában Csallóközben

2019. május 18. - 2019. május 18.

Helyszín: Jóka (Szlovákia)

Programok

A BIKE&BOAT projekt keretében felújított Jókai Vízimalom és gazdálkodási kiállítás valamint a Kis-Duna természeti értékeinek és Jóka kulturális kincseinek kalandos felfedezése a rendezvény célja. A 2-4 fős csapatok, alapvetően családok, baráti társaságok jelentkezését várjuk, akik egyénileg érkeznek Jóka melletti Pali Tanyájára, ahol a regisztrációt követően kerékpárral kezdik meg a felfedezést. Ezt követően hajókba szállnak és… Tovább »

Megalakult Magyarország 10. natúrparkja

2018. március 29.

Hírek

A Szigetköz Natúrparkban valósuljon meg a természet, a táj és az abban élő és alkotó ember harmóniája, ez ennek a projektnek a legfontosabb feladata.

Balesetet szenvedett egy svájci hajó Bősnél

2016. szeptember 11.

Hírek

Ma kora reggel a csallóközi Vajkánál a bősi felvízcsatorna töltésének ütközött a svájci zászló alatt közlekedő kirándulóhajó. A fedélzeten 216 személy tartózkodott, köztük 150 turista. Részeg volt a kapitány.

A Szigetköz és a Csallóköz rehabilitációja: lehetőségek és kockázatok

2016. január 26.

Helyszín: MTA székház

Sajtótájékoztatók

Bős-Nagymaros: eddig csak szűk körben ismert, a Szigetközről készült környezeti vizsgálatok eredményeit mutatják be az Akadémián A bős-nagymarosi vízlépcsőről a hágai Nemzetközi Bíróság 1997-ben hozott ítéletet, végrehajtásáért pedig egyaránt felelős Magyarország és Szlovákia.

Hatalmas mérgezés fenyegeti a Csallóközt

2015. augusztus 26.

Hírek

Ökológiai katasztrófa fenyegeti a Csallóközt, megmérgezhetik Európa egyik legnagyobb föld alatti ivóvízkészletét, ha a pozsonyi kormány tovább halogatja a talajba szivárgó, hatalmas mennyiségű arzén, cián, mangán és más veszélyes anyag eltávolítását – verték félre a harangot a szlovákiai szakemberek.

Foglyok helyett nyércek a Duna mentén

2015. május 25.

Hírek

Úgy tűnik, a Csallóköz nagyon jó természeti feltételekkel rendelkezik, ugyanis a térségben megjelentek olyan állatfajok, mint a mosómedve, az aranysakál, a nyérc, vagy a nyestkutya.

Kilyukadt a bősi felvízcsatorna oldala, áll a hajóforgalom

2013. október 16.

Hírek

Két helyen is megsérült, ezért javítani kell a bősi felvízcsatorna töltésének belső oldalát fedő speciális aszfalt-betonréteget. A csatorna vízszintjét jelentősen csökkentik, a hajóforgalmat hétfőn leállították.