Az éves csapadék fele12 nap alatt lezúdul a világra

2018. november 21.

Hírek

Az évente mért globális csapadékmennyiség fele jelenleg mindössze 12 nap alatt esik le – derült ki egy új tanulmányból, amely szerint a század végére az esőzések és havazások eloszlása még aránytalanabbá válhat, melynek eredményeként az éves csapadékmennyiség fele 11 nap alatt fog leesni.

57 fok hőingás az idei tavasszal

2018. június 2.

Hírek

Itthon a tavasz középhőmérséklete országos átlagban 12,69 fok volt, ami 1,8 fokkal haladta meg az 1981-2010-es normál értéket. Így az idei tavasz a harmadik legmelegebb volt Magyarországon. Az idei tavasz rekordjai: mínusz 24,6 és plusz 32,9 fok.

Növekvőben az antarktiszi havazás, de csökken a jég

2018. április 9.

Hírek

Jelentősen, akár tíz százalékkal is több hó eshetett az Antarktiszon 2001 és 2010 között, mint kétszáz évvel korábban – számolt be egy új kutatás eredményeiről a BBC hírportálja. Ez nem mond ellent a gleccserolvadásnak.

Belilult Atacama

2015. november 6.

Hírek

Az Atacama Földünk egyik legszárazabb sivataga, helyenként évszázadok óta nem esett eső területén. Ám az elmúlt napokban alig lehet ráismerni. Kivirágzott. Az előrejelzések szerint csupán november végére tér vissza megszokott állapotába.

Gondban a fakitermelő vállalkozók

2015. március 6.

Hírek

Az ország több pontján az erdőkben is komoly problémát jelent, hogy a nagyobb mennyiségű csapadék gyakran rövid idő alatt, nagy intenzitással érkezett az elmúlt hónapokban. A felázott, vizes talaj nem csak a fakitermelést, de az újraerdősítést is hátráltathatja majd, ám ennek a mértéke még nem ismert. A legnagyobb gond az, hogy a vállalkozók sok esetben… Tovább »

Yvett áprilisnyi esőt hozott 3 nap alatt

2014. május 18.

Hírek

Volt, ahol 90 milliméternyi eső hullott az elmúlt viharos, csapadékos három napon. Áprilisban egész hónapban azon a településen sem esett sokkal több, ahol a legtöbb csapadékot mérték – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat adataiból.

Durvul a brit árvíz a rekordesők miatt

2014. február 11.

Hírek

Egyre súlyosabb az árvízhelyzet Anglia déli és délkeleti részén, ahol már a fegyveres erők is bekapcsolódtak a mentésbe. A brit miniszterelnök ma a legsúlyosabban érintett megyékbe ment el. Politikai csata lett a felelősség kérdése. Az idei volt az elmúlt két évszázad legcsapadékosabb januárja Angliában.

Kibővült a hidrometeorológiai hálózat

2012. október 5.

Hírek

Az eddigi 103 állomást kiegészítve 141 újabb állomásból álló hidrometeorológiai monitoring hálózat épült ki. A csapadékot mindenhol mérik, 93 helyen automatikus a hőmérséklet és légnedvesség mérés, további 25 állomás regisztrál talajhőmérsékletet és talajnedvességet.