Nyilatkozat a svéd EAZA Zoo Furuviksparken csimpánzok megöléséről

2022. december 20.

Hírek

A Jane Goodall Intézet nagy szomorúsággal értesült arról, hogy december 14-én, a svédországi Furuviksparken Állatkertben legalább három csimpánzt lelőttek, miután kiszöktek a kifutójukból, és három csimpánz még mindig csapdában van az épületben.

Július 14-én ünnepeljük a Csimpánzok világnapját

2022. július 12.

Hírek

2018 óta július 14. a Csimpánzok Világnapja. Ez az a nap amikor Dr. Jane Goodall Tanzániában 1960-ban megkezdte a vadon élő csimpánzok kutatását. Ez az a nap, ami oda vezetett, hogy újra kellett definiálni az ember fogalmát. Egészen eddig a tudósok azt hitték, hogy csak az ember képes eszközöket készíteni, eszközöket használni.

A főemlősöket sem kíméli Putyin háborúja

2022. március 20.

Hírek

Egy sajnálatos hírt közölt a Jane Goodall Intézet. Március 17-én, az orosz diktátor ukrajnai háborújának egyik helyszíne a harkovi Feldman Állatkert lett, ahol megsemmisítő csapást mértek az emberszabásúak téli kifutójára.

Nem kapnak alapjogokat a főemlősök Bázelban

2022. február 16.

Hírek

Több népszavazást is tartottak vasárnap Bázel kantonban. Arról is szavaztak, hogy a baseli alkotmányban biztosítsák-e a főemlősök élethez és testi épséghez való jogát. A szavazáson 75 % nemmel szavazott, így az állami intézményeket kötelező törvény nem valósulhatott meg.

Csimpánzok világnapja

2021. július 14.

Hírek

Dr. Jane Goodall 1960. július 14-én lépett be először a Tanzániában található Gombe Nemzeti Parkba a vadon élő csimpánzok tanulmányozása céljából. Július 14-én ezért is ünnepeljük az emberiség legközelebbi élő rokonait, továbbá azért, hogy tudatosítsuk egy világméretű fellépés életbevágó szükségességét annak érdekében, hogy biztosíthassuk a csimpánzok további jólétét, védelmét és megóvásukat.

Mizaru – Mambou tematikus est

2021. június 11. - 2021. június 11.

Helyszín: Nagybéla - Mizaru kávézó Budapest,VI. kerület, Szinyei Merse utca 22

Programok

A 2021. június 11-én 15:00-tól rendezendő esemény középpontjában mi más is állhatna, mint a Mizaru Mambou – Etiop Sidamo kávé – különlegesség, mely kifejezetten a Jane Goodall Intézet munkáját támogatandóan jött létre.

Nemzeti parkkal mentenék meg a guineai csimpánzokat

2021. május 12.

Hírek

A Bafing folyó mentén elterülő nemzeti park létrehozásával akarják megmenteni a súlyosan veszélyeztetett csimpánzokat Guineában, a nyugat-afrikai ország köztársasági elnöke múlt héten írta alá az erről szóló rendeletet – jelentette be a lipcsei székhelyű Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet.

Használt mobilokkal a gorillákért – Mikulás napi állatkerti akció, kedvezményes belépővel

2019. december 6.

Hírek

A Mikulás nem csak ajándékot hoz, hanem visz is: használt mobiltelefonokat gyűjt a Fővárosi Állat- és Növénykertben a gorillák élőhelyének védelmében. December 6. és 8. között  200 Ft-ért léphet be az Állatkertbe mindenki, aki egy használt mobiltelefonnal érkezik és leadja  az átvevő pontok valamelyikén az Állatkert főbejáratánál vagy a Holnemvolt Vár kapujánál.