Egyre több természeti csapásra kell felkészülni

2020. október 14.

Hírek

Egyre több természeti csapás várható a klímaváltozás következtében: a hőhullámok, erdőtüzek, viharok, aszályok és hurrikánok számának növekedése, illetve a globális felmelegedés fokozódása nyomán 2030-ra 50 %-kal nőhet a nemzetközi humanitárius segélyre szorulók száma a 2018-as 108 millióhoz képest – figyelmeztetett a WMO.

A műanyag miatt életképesek a japán cunami migránsok

2017. október 15.

Hírek

Több száz tengeri állatfaj sodródott át Japánból az Egyesült Államokba az elmúlt hat évben olyan műanyag hulladékok potyautasaiként, amelyeket a kelet-ázsiai országot sújtó 2011-es földrengés és szökőár mosott bele a nyílt vízbe – állapították meg a kutatók.

Ismét súlyos rengés és cunami a fukusimai reaktornál

2013. október 25.

Hírek

Nagy erősségű, 7,6-os földrengés volt Japánban, emiatt cunamiriadót rendeltek el. Tegnap az eddigi legmagasabb sugárzási szintet észlelték a fukusimai atomerőmű területén. Senki nem tudja, mekkora katasztrófa jöhet.

Túlélhető-e egy óriás szökőár Európában?

2013. május 9.

Hírek

Ezzel a címmel készített dokumentumfilmet a BBC, amely egy, az Atlanti-óceánban létrejövő mega-cunami esélyét latolgatja. A katasztrófafilmekből ismert digitális technológiát is felvonultató dokumentumfilm szerint a pusztítás elképzelhetetlen lenne.

Rekord sugárzású fukusimai hal

2013. március 17.

Hírek

Rekordmértékű, kilogrammonkénti 740 ezer becquereles koncentrációjú radioaktív céziumot mutattak ki egy Fukusima közelében fogott halban két évvel az atomerőmű-baleset után. Az üzemeltető TEPCO céget amerikai katonák perlik. Újabb 220 ezer tonna japán cunamihulladék érkezik a tengeren Észak-Amerika partjaihoz.

Bálnavadászatra megy a cunamipénz egy része

2011. december 10.

Hírek

A japán kormány a bálnavadászatra éves szinten elkülönített 6 millió dolláros támogatás mellett idén további 30 millió dollárt szán erre a tevékenységre, utóbbi összeget azonban a márciusi földrengés és szökőár miatt létrehozott kármentesítő alapból különíti el.