Hortobágyi darumese – felnőtteknek is

2018. november 21.

Hírek

Ha darvak, akkor Hortobágy. A világ egyik legnagyobb testű röpképes madárfajának egyik vonulási útvonala ősszel Magyarország felett vezet, évek óta pedig százezernél is több daru pihen meg ilyenkor a Hortobágyon. Egy rajzfilm játékosan tanít a védett madarak és természeti értékek megóvására.

Őszi darules túrák

2018. október 20. - 2018. november 24.

Helyszín: Szegedi Fehér-tó

Programok

A hazai daruvonulási útvonal egyik legfontosabb állomása a szegedi Fehér-tó környéke. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság túravezetője segítségével felejthetetlen élményben lehet részünk, miközben darvak ezrei szállnak el a fejünk felett. Az ősz egyik leglátványosabb természeti eseménye a daruvonulás. A darvak ilyenkor nagy tömegben vonulnak át hazánkon, messze hangzó krúgatásuk hozzátartozik az igazi őszi hangulathoz. A… Tovább »

A darvaknak kedvez az enyhe tél

2018. február 10.

Hírek

Az enyhe tél hatására a Körös-Maros Nemzeti Park azon területein is darvak sokasága állomásozik, ahol az utóbbi években nem igen fordultak meg. Gyomaendrőd és bucsa környékén a beszámolók szerint jelenleg mintegy ezer példány tartózkodik.

Szabadon a ködben megsérült darvak

2017. november 30.

Hírek

A szegedi Fehér-tó környékén pár napja több daru is megsérült, illetve elpusztult, mert a sűrű ködben légvezetékekkel, épületekkel ütköztek. Néhányuknak azért szerencséje volt, őket most engedték szabadon a Szegedi Vadasparkból.

Darupusztulás a Fehér-tónál

2017. november 26.

Hírek

Gyönyörű hím darumadár volt. Talán az orosz sztyeppékről, talán Lappföldről vagy a lengyel erdőkből indult útnak. A visszatérés reményében tette, vállalva a hosszú vándorút minden veszélyét. Őt és több tucat társát a mai sűrű ködben szem elől tévesztette az őrangyala. Hajnalban a Fehér-tónál végleg elhagyta a szerencséje. Légvezetéknek repült.

Őszi darulesek a szegedi Fehér-tónál

2017. október 28. - 2017. november 25.

Helyszín: Tisza-völgyi Bemutatóház

Programok

A hazai daruvonulási útvonal egyik legfontosabb állomása a szegedi Fehér-tó környéke. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság túravezetője segítségével felejthetetlen élményben lehet részünk, miközben darvak ezrei szállnak el a fejünk felett. Az ősz egyik leglátványosabb természeti eseménye a daruvonulás. A darvak ilyenkor nagy tömegben vonulnak át hazánkon, mélabús krúgatásuk hozzátartozik az igazi őszi hangulathoz. Az európai… Tovább »

A daru őszi vonulása és telelése a Dél-Tiszántúlon

2017. január 9.

Hírek

A daru északi költőhelyeiről elindulva nagyon kevés helyen áll meg a kontinens belsejében őszi vonulása során. A Kárpát-medencében az egyik ilyen pont a Körös-Maros Nemzeti Park területén található Vásárhelyi-puszta a kardoskúti Fehér-tó és térsége.

Daru rekord a Hortobágyon

2016. szeptember 25.

Hírek

A Magyarországon átvonuló darvak 95 százaléka a Hortobágyon vonul át és hónapokat töltenek el itt. A múlt héten kb. 35.000 egyedet számoltak.

Darufesztivál – A természet őszi ünnepe

2015. október 23. - 2015. október 25.

Helyszín: Hortobágy

Programok

A daruvonulás az egyik leglátványosabb természeti jelenség a Hortobágyon, ahol évről-évre egyre több daru vonul át, illetve állomásozik a halastavakon. Október 23-25. között tarjuk az immár hagyománnyá vált Darufesztivált, amikor díszbe öltözik a falu és a darvaké a főszerep. Hortobágyon sétálva napközben is gyakori látvány a légteret átszelő darucsapatok sokasága, de különösen napnyugta után felemelő… Tovább »

A darvak nyomában – Madár- és természetfotós hosszú hétvége

2015. október 23. - 2015. október 25.

Helyszín: Hajdúság

Programok

Az Alföld jellegzetes élőhelyein kialakított fotóslesek használatával, valamint terepjárós cserkeléssel meglesheti és megörökítheti a Hajdúság, valamint az Észak-Hortobágy pusztáinak élővilágát. A hosszú hétvégi program során kiemelt figyelmet szentelünk az ekkor tájt nagy tömegben a Hortobágyon tartózkodó darvak megfigyelésére és fotózására, azok táplálkozó és éjszakázó helyein. Felkészült és kellő helyismerettel rendelkező vezetőink kiscsoportokban (2-5 fős) segítik… Tovább »