Leromlanak erdeink?

2021. június 16.

Hírek

Gyakran érezhetjük túrázásaink során, hogy az erdő, ahol utunk éppen vezet, talán nem olyan, mint lehetett a régmúltban. Sok a vágásterület. Néha egyetlen fafajból álló erdőrészletben haladunk, ami esetleg olyan „üres”, hogy szinte átlátni rajta. A magasból, kilátópontról nézve is többnyire „elhasználtnak”; négyszögletes foltokból varrt furcsa szőttesnek tűnik az erdős táj. Romlás, amit látunk, vagy… Tovább »

Európa természetes élőhelyeinek többsége rossz állapotú

2020. október 21.

Hírek

Az Európai Unió természetes élőhelyeinek több mint 80 százaléka kedvezőtlen vagy rossz állapotban van – figyelmeztetett friss jelentésében az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA), amely szerint nagyobb erőfeszítésekre van szükség az érintett területek megóvásához.

Óriási veszélyben Európa talajai

2017. november 10.

Hírek

Michael Gove, brit környezetvédelmi miniszter szerint az Egyesült Királyság talajainak termőképessége 30-40 éven belül teljesen kimerülhet. Korábban még 100 évet adtak a növénytermesztőknek.

Növekvő tömeges pusztulások

2015. január 14.

Hírek

727 tanulmány adatait elemezve kiderült, hogy az utóbbi 75 évben többször jelentkeztek gyors, katasztrofális tömeges pusztulások az állatoknál. Különösen érintettek a madarak, halak és tengeri gerincesek.

Annyi a püspökfürdői hévízi tündérrózsáknak

2014. június 16.

Hírek

A hivatali packázások és a nemtörődömség, továbbá az emberi kapzsiság mostanra vezetett el odáig, hogy elpusztult az egyik legértékesebb természetvédelmi terület, a Nagyvárad melletti püspökfürdői termálvizes rezervátum. Idén már egy szál hévízi tündérrózsa sem díszíti a tizedére összezsugorodott tavacskát.

Irtsd a pockot ahol éred, ezzel is a hazát véded

2014. június 15.

Hírek

Az utóbbi évek egyik legjelentősebb mezei pocok felszaporodása tapasztalható több megyében is. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felhívja a mezőgazdasági termelők figyelmét, hogy érdemes folyamatosan figyelemmel kísérniük a növényállományok fejlődését és a károsítók jelenlétét is.

A pockok jobban teljesítenek – szabad a mérgezés

2014. június 7.

Hírek

Jelentősen túlszaporodott az idén a mezei pocok, elsősorban az ország déli és középső részein. A Gabonatermesztők Országos Szövetsége első becslése szerint az őszi kalászosoknál 500 ezer tonna terméskiesést okozhat a rágcsáló.

30 milliárd kabócára számítanak

2013. május 18.

Hírek

Megindult a 17 évi életciklusú kabócák félelmetes inváziója az USA keleti partvidékén: a kék-vörös színű, éktelen lármára képes rovarokból 30 milliárdra számítanak a tudósok Connecticuttól Virginiáig.